Otrdien, 14.decembrī, pulksten 18 Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" mūzikas entuziastus aicina pievienoties "Dzintara muzikālo sarunu kluba" pirmā semestra noslēdzošajai lekcijai "Klasicisms: Pasaulīgā un dievišķā dialogs", kas asoc. prof. Andra Veismaņa vadībā klausītājiem bez maksas būs pieejama kā klātienē, tā tiešsaistē, informē SIA "Lielais Dzintars" sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

"Dzintara muzikālo sarunu klubs" ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Cikla tikšanās reizēs — lekcijās — ir iespēja sastapties gan ar mūzikas pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot stāstus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Ciklā šobrīd plānotas 10 lekcijas, kas klausītājiem bez maksas tiek piedāvātas reizi mēnesī — no 2021. gada septembra līdz 2022. gada maijam.

Sarunu kluba I semestri noslēgs diriģenta un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asoc. prof. Andra Veismaņa stāsts par klasicismu, kas uzplaukumu piedzīvoja laikā pēc Lielās franču revolūcijas. Šis mākslas un mūzikas stils, kura saknes meklējamas Senās Grieķijas un Romas mākslu idejās un estētikā, izveidojas kā pretmets pārbagātajam un izsmalcinātajam rokoko. Klasicisma pamatiezīmes ir mūzikas valodas skaidrība, tiešums, saprāta un loģikas slavinājums, arhitektūrā balstītu principu pielietošana, simetrija un proporcionalitāte.

Andris Veismanis ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, Latvijas Nacionālās operas un baleta diriģents, kā arī Rīgas kamerkora Ave Sol un Vidzemes kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. Diriģents sadarbojies ar daudziem izciliem solistiem, tajā skaitā Elīnu Garanču, Annu Ņetrebko, Monseratu Kavaljē, Maiju Kovaļevsku, Aleksandru Antoņenko, Kristīni Opolais un citiem. Andris Veismanis koncertējis Taivānā, Dienvidamerikā, ASV, Honkongā, Kanādā, Krievijas Lielajā teātrī un daudzviet Eiropā. Diriģējis vairāku latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumus un ierakstījis vairākus mūzikas albumus ar vadošajiem Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mūziķiem.

Lekciju ciklu organizē koncertzāle "Lielais dzintars" sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Atbalsta: Liepājas pašvaldība, fonds "Uniting History" un Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" atbalsta biedrība.

Sarunu klubam interesenti var pievienoties jebkurā laikā, pieteikšanās ir atvērta. Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: info@lielaisdzintars.lv vai zvanot 634 24 555.

Lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, aicinām aizpildīt pieteikuma veidlapu vietnē: https://ieej.lv/dzintara-sarunu-klubs. Tiešraides laikā reģistrētiem skatītājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus "tērzētavā". Videolekcija būs pieejama tikai tiešraidē, bet pēcāk skatītājiem pieejami

lekciju konspekti:
1. lekcija. Guntars Prānis: Viduslaiki: https://youtu.be/43LDRiGjymA
2. lekcija. Ilze Šarkovska-Liepiņa: Renesanse https://youtu.be/mcXy_qNcTvk
3. lekcija. Andris Veismanis: Baroks https://youtu.be/RXJCRgMhV-s

Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī koncertzāles "Lielais dzintars" sociālā tīkla Facebook profilā: www.facebook.com/greatamber un Youtube kontā. Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Dalība: bez maksas.