Aizvadītās nedēļas nogalē Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars" un pilsētā aizvadīts starptautisks mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas mākslas forums".

Tajā piedalījās mūzikas, dejas, teātra un vizuālās mākslas izpildītāji no 10 dažādām valstīm, informē SIA "Lielais dzintars" sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

"Šajā festivālā mēs ejam pāri žanru robežām apzināti un simboliskā veidā mēs, dalībnieki, paplašinām savas mentālās kartes. Mēs uzskatām jūs visus par foruma dalībniekiem, jo mākslas darbi pastāv tikai tad, kad jūs uz tiem raugāties, satiekaties vai piedzīvojat," mākslas foruma atklāšanā akcentēja mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Četru dienu garumā, no 3. līdz 6.augustam norisinājās kopskaitā 16 laikmetīgās mākslas pasākumi, tostarp 8 bezmaksas pasākumi un 8 maksas pasākumi. Kopējais festivāla apmeklētāju skaits trīs dienās sasniedzis 3000. Forumā piedalījās mākslinieki no Somijas, Spānijas, Beļģijas, Nīderlandes, Luksemburgas, Igaunijas, Skotijas, Krievijas, Itālijas un Latvijas, līdztekus performancēm, padarot festivālu arī par starptautisku mākslinieku tikšanās vietu.
Forums noritēja jau trešo gadu, tieši šogad iegūstot interaktīvu nokrāsu – festivāla ietvaros notika, sarunas, diskusijas, lekcija, meistarklase un katra vakara noslēgumā apmeklētāji varēja satikties ar māksliniekiem atpūtas bārā jeb laundžā. "Šis ir virziens, kādā vēlamies turpināt," atzīst foruma mākslinieciskās programmas autore Baiba Bartkeviča, "nojaukt robežas ne tikai starp mākslas žanriem, bet arī starp skatītāju un mākslinieku, tuvojoties viens otram."

Kā intervijā Rietumu Radio pēc mākslas foruma atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, "Liepājas mākslas forums" ir nozīmīgs pilsētas radošās un intelektuālās elpas apliecinājums: "Koncertzāle "Lielais dzintars" aizvien spilgtāk sāk iezīmēt savu unikalitāti, savu seju. Mākslas foruma dienās pilsēta kļuvusi par kultūras epicentru, tādu kā rītdienas simbolu. Šādā veidā mēs virzāmies un sasniedzam mērķi - iepazīstināt ar mākslas formu daudzveidību un iezīmēt Liepāju pasaules kultūras kartē."

Forums noslēdzās svētdienas, 6.augusta vakarā, bet vēlaizvien turpinās četri notikumi – koncertzāles "Lielais dzintars" 1., 3. un 6.stāvā visu augustu skatāma un saklausāma izstāde "Melnais caurums", tāpat Jaunliepājā aplūkojams Zanes Elertes vides objekts "Okeānā", bet starpdisciplinārais Karostas ūdenstorņa mākslas projekts apskatāms no ceturtdienas līdz svētdienai, līdz pat 27.augustam. Kā jau iepriekš ziņots, spāņu izcelsmes Somijā dzīvojošais komponists un skaņu mākslinieks Hosuē Moreno (Josue Moreno) īpaši koncertzālei veltījis un izveidojis skaņas instalāciju "Dzintara diptihs", kas pastaigā pa koncertzāli būs klausāma gada garumā, līdz pat 2018.gada augustam. Instalācija darbojas uz skaņas akupunktūras principiem, koncertzāles stiklu vibrācijas pārvēršot mūzikas skaņās. Kompozīcija ir pašradoša un ne dienu neatkārtosies.