Liepājas muzeja pirmā stāva trīs zālēs organiski izkārtojusies Ivara Heinrihsona gleznu un litogrāfiju izstāde "Balets Liepājā. Glezniecība”.

Izstādes atklāšana piektdien, 3.oktobrī, bija kopā pulcējusi daudzus Liepājas māksliniekus, klāt bija arī pats mākslinieks un viņa dzīvesbiedre, gleznotāja Helēna Heinrihsone un meita Anna Heinrihsone.  Visi trīs ir reti viesi Liepājā, jo kā atzina Anna Heinrihsone – ģimenes lauku īpašums Ventspils pusē biežāk aizvilina rīdziniekus Ziemeļkurzemes virzienā.

Tomēr Heinrihsoni Liepājā ir bijuši – ar izstādēm galerijā “UPB”, bet Anna Heinrihsone savulaik sadarbojusies ar Liepājas teātri.

Visi trīs Heinrihsoni apliecināja, ka ir gatavi arī lielākai kopizstādei Liepājas muzejā nākamajā gadā.

Ar III Starptautiskajam Bērnu Baleta festivālam veltītās izstādes "Balets Liepājā. Glezniecība” iekārtojumu vēsturiskajā Liepājas muzeja ēkas interjerā apmierināts bija gan Ivars Heinrihsons, gan viņa ģimene. Īpaši veiksmīgs Pēc Annas Heinrihsones ieskata ir lielformāta gleznu izkārtojums gala zālē ar tās maigi zilo sienu krāsojumu, kas lieliski izceļ pelēki, melni, baltos toņos gleznotos darbus.

Heinrihsona daiļradi caurvij trīs motīvi – balerīnas, zirgi un klavieres – un visiem raksturīga tā sauktā ahromātiska krāsu palete jeb attiekšanās no krāsām. Mākslinieks reiz izteicies, ka daudzkrāsainība viņu mulsina.

Izstādes atklāšanā Ivars Heinrihsons atzina, ka balets ir īpaša tēma viņa daiļradē, jo saistās ar garīgumu, tiekšanos pēc tā. Savukārt zirgs ir dabiskā puse, kas ir katrā no mums. Abi – balets un zirgi –  saistās arī ar kustību, ne tikai formu. Klavieres māksliniekam ir civilizācijas zīme, kultūras simbols.

„Tā ir tēlu sistēma – gan zirgi, gan klavieres, gan balets, – kas mainās, attīstās saistībā ar notikumiem personiskā dzīvē, uztverē, sajūtās, dažādos variantos: formas ekspresijā, organizētā masā un virzībā, reālā vai brīvā no pareizības. Formas tika dažādi kārtotas, deformētas, sadalītas daļās. Tie ir dažādi radošie posmi, periodi, atklāsmes, tas ir ceļš, kas parāda laikmetu un personību”, saka Ivars Heinrihsons intervijā arterritory.com.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma līdz 12.oktobrim.

Dienu pirms izstādes atklāšanas Liepājā galerijā „Māksla XO”, Rīgā, atklāja Ivara Heinrihsona gleznu izstādi „Klavieru darbi”, kas apskatāma līdz 28.oktobrim.