Jau pavisam drīz, 18. maijā, laikā no pulksten 19 līdz 24 Vislatvijas "Muzeju nakts 2019" ietvaros galerija "Romas dārzs" piedāvās izbaudīt mītisku un teiksmainu pasauli.

Iekļaujoties Latvijas simtgades stāstā, "Muzeju nakts 2019" pasākumu virstēma šoreiz ir "Tālavas taurētājs". Tieši šī iemesla dēļ, galerija "Romas dārzs" nakts norišu apmeklētājus aicina ienākt Rūdolfa Blaumaņa dzejolī "Tālavas taurētājs" iezīmētajā mītiskajā, senajā un noslēpumainu sajūtu caurvītajā vidē, kas virmos galerijas telpās "Muzeju nakts" norišu programmā.

Galerija, veidojot Muzeju nakts programmu, izvēlējusies iekļaut tajā unikālus un vēl ne reizi pilsētā neizskanējušus muzikālus priekšnesumus. Laikā no pulksten 22 līdz 23 galerijā norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra arfistes Dārtas Tisenkopfas koncerts "Te it kā pa sapņiem…". Mūziķe, kas nesen atgriezusies no Itālijas un pasaules arfu mekas – Parmas, atskaņos solo programmu, kura Muzeju nakts apmeklētājiem ļaus piedzīvot tik reti koncertos un solo izpildījumos sastopamo, nedaudz noslēpumaino un mistisku noskaņu caurvīto arfas skanējumu.

Muzeja nakts kulminācijā, laikā no pulksten 23 līdz 24, norisināsies vēl ne reizi neizskanējusi muzikāla performance "Pār klusiem koku galiem…" sitaminstrumentālistes Martas Kauliņas (marimba) un Roberta Dintera (ģitāra) izpildījumā. Performances ietvaros abi mūziķi dosies elektroniskās, eksperimentālās un uz sajūtām balstītas mūzikas jaunrades virzienā, kur, izmantojot cilpas jeb loop (angļu val.) tehniku, uz vietas tiks radīts muzikālais materiāls. Tas vienlaikus būs kā meditatīvs un impulsīvs jaunrades process, kurā apvienosies "dzīvā" mūzikai un elektronikai.

Savukārt, laikā no 19 līdz 21 galerijas telpās norisināsies Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) audzēkņu un skolotāju meistardarbnīca "Nakts pelēkus palagus klāj". Darbnīcā skolas audzēkņi pedagogu vadībā Muzeju nakts apmeklētājiem, īpaši ģimenēm ar bērniem piedāvās aktīvu līdzdarbošanos, kas sasauksies ar galerijas zālēs skatāmo LMMDV izstādi "Citāda klusā daba" un franču mākslinieka Silvēra Žarozo daiļradei rakturīgo kustības un nejaušības principu, ar kuru LMMDV audzēkņi iepazinās viņa vadītajā meistardarbnīcā.

Tāpat Muzeju naktī apmeklētājiem galerijas pirmajā stāvā būs iespēja vērot ekpresizstādi "Dziļākajā mežā", kura skatītāju ievedīs mītiskā mežā, sensenos laikos, ļaujot sajust mitoloģisku simbolu caurstrāvotu pasauli. Ekspresizstādē varēs aplūkot Liepājas mākslinieku Staņislava Diņģeļa, Valtera Uztiča, Jāņa Lauvas, Jāņa Eltermaņa un citu darbus no galerijas krājuma. Mežs Latvijas telotājmākslā ir plaši atspoguļota un pārstāvēta tēma, un mežs var simbolizēt gan mītisku pasaules skatījumu, gan reālistisku stabilitāti un patstāvību.

Izstāžu zālēs būs aplūkojama arī galerijas pastāvīgā ekspozīcija "Liepāja – Laiks –Mākslinieks", kurā apkopota plaša Liepājas 20. gadsimta mākslinieku darbu kolekcija: gleznas, akvareļi, grafika. Tāpat būs apskatāma arī mākslinieka Guntara Zaķa darbu izstāde „Latvijas un Eiropas ainavas", kurā daļa no gleznām veltītas Latvijas dabai, pārējās atspoguļo mākslinieka Eiropas ceļojumu iespaidus.

Ieeja uz ikvienu Muzeju nakts norisi galerijā "Romas dārzs" – bez maksas.

Muzeju nakts galerijā "Romas dārzs" tiek organizēta sadarbībā ar Liepājas muzeju un ar tā līdzfinansējumu.