Piektdien, 11. maijā,18.00 Liepājas muzejā K.Ukstiņa ielā 7/9 festivāla „Lielais Kristaps” filmu skati turpinās Zigurda Vidiņa dokumentālā filma  „Gaismas ceļā”.

Kinodokumentālists Zigurds Vidiņš vairāk nekā divdesmit gadus sekojis Lidijas Lasmanes – Doroņinas liktenim. Viņa, ko dokumentālās filmas autori sauc par „sirdsapziņas cietumnieci”, padomju laikos tika arestēta 1946., 1970. un 1983.gadā, kopumā ieslodzījumā pavadot 14 gadus, lai gan Lidijas Lasmanes – Doroņinas vienīgais noziegums bija sapnis par brīvu Latviju.

Kad 1988. gada maijā Lidija Lasmane – Doroņina tika izlaista no cietuma, Zigurds Vidiņš uzņēma dokumentālo filmu „Daži stāsti bez epiloga”. No šīs filmas četriem varoņiem viena bija Lidija Lasmane – Doroņina. Dokumentālā filma tolaik izraisīja aktīvu pretdarbību no VDK un kompartijas darboņiem, bet Zigurds Vidiņš kopš tā laika turpināja vākt kino materiālus par Lidiju Lasmani – Doroņinu.

2010.gadā, kad Lidijai Lasmanei – Doroņinai apritēja 85 gadi, Zigurds Vidiņš pabeidza dokumentālo filmu „Gaismas ceļā”. „Latvija ir mūsos pašos. Cik lepni un cēli mēs būsim, tik skaista un stipra būs Latvija,” saka dokumentālās filmas varone Lidija Lasmane – Doroņina.

Savukārt šovakar pulksten 18.00 var noskatīties Askolda Saulīša „Keep Smiling!”. Filma ir stāsts par četriem draugiem, kas brīvajā laikā Latvijas mežos un pļavās meklē bezvēsts pazudušos Otrajā pasaules karā kritušos karavīrus. Kas liek trīsdesmitgadīgiem vīriešiem doties uz aizmirstiem kaujas laukiem? Atbilde uz šo jautājumu jāmeklē dzīves jēgas noslēpumā.

Ar dziļi emocionālu tonalitāti filma izseko nezināma kareivja mājupceļam uz dzimteni pēc vairāk nekā pusgadsimta. Filmas notikumi risinās laikā, kad sācies otrais Irākas karš. Filmas pamatā ir dokumentāls stāsts “Racēji”, kas nominēts elektroniskās literatūras balvai EPPI 2003 (ASV).

Filma saņēmusi ”Lielā Kristapa” balvas  par Labāko filmas scenāriju, Labāko filmas mūziku, Krievijas kino akadēmijas balvas, NIKA nomināciju par labāko NVS un Baltijas filmu un INTERFILM ekumēnisko balvu.

Festivāla „Lielais Kristaps” filmas Liepājas muzejā k.Ukstiņa ielā 7/9 rādīs līdz 18. maijam.

Ieeja bez maksas, sēdvietas var rezervēt iepriekš piezvanot pa tālr. 63420274 vai 29605223.