Egona Līva piemiņas balva "Krasta ļaudis" šogad tikusi grāmatas "Vārdiem nebija vietas" autoram Guntim Berelim un grāmatas "Vēju un vētru grāmata" autorei Benitai Laumanei.

Tāpat balvu saņēma skolniece Patrīcija Kuzmina par darbu "Satikšanās".

Ar svinīgu uzrunu apbalvošanas ceremoniju Liepājas muzejā svētdien, 20.septembrī, atklāja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis.

Kā ierasts, pirmos sveica jauniešus, kas nominācijā "Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu "Krasta ļaudis" 2014./2015." novērtēti visaugstāk. Filoloģijas doktors Normunds Dzintars Egona Līva piemiņas balvu pasniedza Patrīcijai Kuzminai, kas konkursam bija izvirzījusi savu literāro darbu "Satikšanās".

Pasākuma rīkotāji un sadarbības partneri bija sagādājuši ne mazums pārsteiguma balvas. Piemēram, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane specbalvu par debiju pasniedza Sabīnei Košeļevai – grāmatas "Rīga-Maskava" (apgāds Zvaigzne ABC) autorei. Savukārt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe grāmatu "Vecīt, bez komentāriem" (apgāds "Zvaigzne ABC") un "Mākoņu ielas BMX" (apgāds "Jumava") autoram Ērikam Kūlim pasniedza SEZ speciālo balvu. Pārsteigumu dāvanu Benitai Laumanei grāmatas "Vēju un vētru grāmata" (izdevniecība "LiePA") autorei bija sarūpējis Rotari klubs.

Īpašu pateicības balvu no Raksnieku savienības Liepājas biroja saņēma Māris Bērziņš – grāmatas "Svina garša" (apgāds "Dienas grāmata") autors. Arī Liepājas Kultūras pārvalde katram nominantam pateicās par piedalīšanos, dāvājot grāmatu "Liepāja. Jūgendstila arhitektūra".

Pasākuma izskaņā Latvijas Rakstnieku savienības valdes priekšsēdētājs Arno Jundze un Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis paziņoja nominācijas "Labākā grāmata 2014./2015" laureātus. E. Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" un naudas balvu saņēma grāmatas "Vārdiem nebija vietas" (apgāds "Dienas grāmata")  autors Guntis Berelis un grāmatas "Vēju un vētru grāmata" autore Benita Laumane.

Pasākumu vadīja un viesus muzikāli izklaidēja aktrise Sigita Jevgļevska. Savukārt, par muzikālo pavadījumu rūpējās mūziķis Māris Kupčs.

Egona Līva piemiņas balva "Krasta ļaudis" tiek pasniegta jau piekto gadu ar mērķi veicināt interesi par latviešu literatūras klasiķi Egonu Līvu un viņa literāro mantojumu un devumu jūrniecības popularizēšanā. Ik gadu balvu pasniedz vairākās nominācijās: par labāko grāmatu latviešu valodā ar jūras, patriotisma, Latvijas valstiskuma saistītu tematiku; par inovatīvu veikumu jūrniecības popularizēšanā Latvijā ar literatūru saistītās jomās; par labāko skolu jaunatnes literāro darbu.

Kā ziņots iepriekš, Latvijas izdevniecības tika aicinātas atrast atbilstošāko eseju vai prozas grāmatu, kas ne tikai ir tapusi un izdota pērnā gada otrajā pusē un šogad, bet arī ietver patriotisma, latviskuma un jūrniecības cildinājumu. Nominācijai "Labākā grāmata" tika izvirzīti septiņi literārie darbi – Benitas Laumanes "Vēju un vētru grāmata", izdevniecība "LiePA"; Ērika Kūļa "Vecīt, bez komentāriem", apgāds "Zvaigzne ABC" un "Mākoņu ielas BMX", apgāds "Jumava"; Gunta Bereļa " Vārdiem nebija vietas", apgāds "Dienas grāmata"; Māra Bērziņa "Svina garša", apgāds "Dienas Grāmata"; Māras Svīres, Jāņa Vasarieša "Vasaras kalnā", apgāds "Zvaigzne ABC";  Sabīnes Košeļevas "Rīga-Maskava", apgāds "Zvaigzne ABC". Savukārt, nominācijai "Labākais skolu jaunatnes literārais darbs "Krasta ļaudis"" saņemti seši darbi.

Iepriekšējos gados E. Līva balvu saņēmuši rakstnieki Ēriks Kūlis, Olafs Gūtmanis, Imants Ziedonis un Rimants Ziedonis, Andrejs Migla un Valdis Rūmnieks, Andra Manfelde, Inguna Bauere un citi autori. Par iepriekšējo gadu laureātiem un apbalvotajiem darbiem plašāk var uzzināt sociālo mediju kontos: www.draugiem.lv/krastalaudis un www.facebook.com/krastalaudis.

Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" organizē Latvijas Rakstnieku savienība sadarbībā ar Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldi, Liepājas Universitāti un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociāciju.