Mājsēdes laikā Liepājas koncertzāle mūzikas entuziastus, interesentus un profesionāļus aicina papildināt zināšanas par Eiropas un pasaules mūzikas vēsturi, pievienojoties izglītojošā tiešsaistes cikla "Dzintara muzikālo sarunu klubs" biedru lokam. Cikla nākamā, virtuālā tikšanās reize gaidāma otrdien, 2.novembrī, pulksten 18, un tajā ar spožo baroka laikmetu klausītājus iepazīstinās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, diriģents Andris Veismanis, informē SIA "Lielais Dzintars" sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

"Baroka laikmetu mūzikā raksturo grandiozas, dramatiskas un galēji eksaltētas formas. Baroks dzimst Itālijā, ātri nāk modē Francijā, un no tās negrib atpalikt arī Anglija. Baroka lielākais ieguldījums ir operas aizsākšanās Itālijā un jaunu operskolu veidošanās visā Eiropā. Baroka laikmetā pirmoreiz mūzika paceļas pāri šaurām amatnieku cunftes robežām un izveidojas fantastiska skaņražu plejāde visā Eiropā. Tās veikums arī mūsdienās pacilā cilvēkus un ļauj pieslēgties mūžīgajam," pirms gaidāmās lekcijas ar baroka grandiozo spozmi iepazīstina diriģents Andris Veismanis.

"Dzintara muzikālo sarunu klubs" ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Sākot no 2021.gada septembra līdz 2022.gada maijam ciklā ieplānotas desmit saistošas lekcijas, ko sagatavojuši Latvijas labākie mūzikas profesionāļi, pasniedzēji un JVLMA mācībspēki. Cikla tikšanās reizēs – lekcijās – ir iespēja sastapties gan ar mūzikas pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot stāstus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece.

Andris Veismanis ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, Latvijas Nacionālās operas un baleta diriģents, kā arī Rīgas kamerkora Ave Sol un Vidzemes kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. Absolvējis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļu prof. Imanta Kokara klasē, maģistrantūru prof. Jāņa Dūmiņa klasē. Studējis simfonisko diriģēšanu pie prof. Jurija Simonova un specializējies senajā mūzikā pie Viljama Kristī. Diriģents sadarbojies ar daudziem izciliem solistiem, tajā skaitā Elīnu Garanču, Annu Ņetrebko, Monseratu Kavaljē, Maiju Kovaļevsku, Aleksandru Antoņenko, Kristīni Opolais un citiem. Andris Veismanis koncertējis Taivānā, Dienvidamerikā, ASV, Honkongā, Kanādā, Krievijas Lielajā teātrī un daudzviet Eiropā. Diriģējis vairāku latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumus un ierakstījis vairākus mūzikas albumus ar vadošajiem Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mūziķiem.

Sarunu klubam interesenti var pievienoties jebkurā laikā, pieteikšanās ir atvērta. Lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, aicinām aizpildīt pieteikuma veidlapu vietnē: https://ieej.lv/dzintara-sarunu-klubs. Tiešraides laikā reģistrētiem skatītājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus "tērzētavā". Videolekcija būs pieejama tikai tiešraidē. Pēc desmit lekciju cikla noslēguma, dalībniekiem, kuri būs piedalījušies vismaz septiņās lekcijās un veikuši iepriekšēju reģistrāciju, būs iespēja saņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos.

Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī koncertzāles "Lielais dzintars" sociālā tīkla Facebook profilā: www.facebook.com/greatamber un Youtube kontā.

Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Dalība: bez maksas. Lekciju ciklu organizē koncertzāle "Lielais dzintars" sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Atbalsta: Liepājas pašvaldība, fonds "Uniting History" un Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" atbalsta biedrība.