Otrdien, 12.aprīlī, pulksten 18 koncertzāles "Lielais dzintars" izglītojošais cikls "Dzintara muzikālo sarunu klubs" aicinās mūzikas interesentus klātienē un tiešsaistē papildināt zināšanas par Eiropas un pasaules mūzikas vēstures nesenākajām lappusēm. Stāstu par mūzikas ienākšanu modernisma laboratorijā klausītāji varēs uzzināt no lekciju cikla veidotājas, JVLMA Muzikoloģijas katedras lektores un "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskās producentes Baibas Kurpnieces (attēlā), portālu informēja SIA "Lielais Dzintars" sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Lazdeniece.

Pieredzes bagātā lektore entuziastus iepazīstinās ar modernisma laikmetu mūzikā. "Robežu paplašināšana un jaunu radošu teritoriju apguve, tradīciju izaicināšana un noliegšana, daudzējādu stilistisku virzienu un strāvojumu līdzāspastāvēšana — tas viss raksturo modernismu mūzikā. Šī laikmeta tendence – radīt jaunu muzikālu izteiksmi, kas atspoguļo modernā laika garu. Tas būs stāsts par daudzveidīgiem eksperimentiem mūzikā, kas reizumis atgādina troksni vai patiešām ir troksnis. Par kompozīcijām, kurās sapludināts ierastais ar neierasto, konsonanse ar disonansi. Par tehnoloģiju sasniegumiem, kas ļāva mūziku citādi komponēt un klausīties. Un arī par skandāliem, kuriem kā iemesls kalpoja visi šie pārsteidzošie jauninājumi," par lekcijas saturu atklāj Baiba Kurpniece.

Baiba Kurpniece absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot mākslas maģistra grādu muzikoloģijas specialitātē. Kopš 1997.gada viņa ir lektore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur vada laikmetīgās mūzikas kursu. No 1998. līdz 2007.gadam bijusi orķestru "Rīgas kamermūziķi", "Sinfonietta Rīga" un projekta "Rīgas Festivāla orķestris" direktore, kopš 2008. gada ir valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, bet kopš 2010.gada VSIA "Latvijas koncerti" organizētā Rudens Kamermūzikas festivāla mākslinieciskā vadītāja. Kopā ar komponistiem Pēteri Vasku un Andri Dzenīti, diriģentiem Normundu Šnē, Sigvardu Kļavu un Kasparu Putniņu, Baiba Kurpniece ir viena no jaunās mūzikas festivāla "Arēna" idejas autorēm.

Kopš 2021.gada rudens "Dzintara muzikālo sarunu klubs" pulcē mūzikas entuziastus uz kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņu ar mūzikas pētniekiem un praktiķiem, uzklausot stāstus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Izglītojošais lekciju cikls interesentiem bez dalības maksas pieejams kā klātienē, "Lielā dzintara" Kamerzālē, tā tiešsaistē no jebkuras vietas pasaulē video konferences veidā. Lekciju cikla 2. semestris noslēgsies jau 10. maijā, kad Baiba Kurpniece turpinās savu stāstījumu, atklājot postmodernisās mūzikas kārdinājumu.

Sarunu klubam interesenti var pievienoties jebkurā laikā. Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: info@lielaisdzintars.lv vai zvanot pa tālruni 634 24 555. Lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, aicinām aizpildīt pieteikuma veidlapu vietnē: ieej.lv/dzintara-sarunu-klubs. Tiešraides laikā reģistrētiem skatītājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus "tērzētavā". Lekcijas video pārraide būs pieejama tikai tiešraides brīdī.

Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī digitālās koncertzāles platformā "Digitālais dzintars": www.digitalaisdzintars.lv un Youtube kontā. Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Dalība: bez maksas.

Lekciju ciklu organizē koncertzāle "Lielais dzintars" sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Atbalsta: Liepājas pašvaldība, fonds "Uniting History" un Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" atbalsta biedrība.