Otrdien, 17.aprīlī, pulksten 14.30 Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas filiālē „Varavīksne” notiks izstādes „Grāmatas, grāmatiņas” atklāšana.

Latvijas Universitātes (LU) Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) “Vāpe” izstāde „Grāmatas, grāmatiņas” ievadīs Bibliotēku nedēļu, kas Liepājas publiskajās bibliotēkās noritēs no 23. līdz 29.aprīlim.

TLMS „Vāpe” dibinātāja un vadītāja Helga Ingeborga Melnbārde atzīst, ka Tautas lietišķās mākslas studijas trīsdesmit septītajā pastāvēšanas gadā vāpiešiem bijis neparasts izaicinājums, jo grāmatu tēmu keramikā gan nenākas bieži sastapt. Ko un kā pateikt par grāmatu mālmākslas valodā? Kā apvienot grāmatas un trauka ideju? Kā grāmatas ilustrāciju veidot šamotā? Un kā pasmaidīt par „grāmatnieku”, kas vairāk krāj, bet mazāk lasa?
    
Helga Ingeborga Melnbārde atzīmē, ka iedziļinoties grāmatniecībā, nedrīkstēja aizmirst arī gudrības simbolu pūci, bet vēl interesantāk, ja keramisko pūčulēnu var pārvērst noslēpumainā sveču „mājā”. Helga Ingeborga Melnbārde un vāpieši vēlētos, lai šī izstāde ienestu veselīgu humora dzirksti bibliotēku nedēļas nopietnajos pasākumos un reizē, lai iedibinātos jauns aizsākums „Vāpes” un Liepājas mākslas mīļotāju kopdarbībai.

Izstāde bibliotēkā būs apskatāma līdz 7.maijam.

Uzziņa
LU TLMS „Vāpe” 1975. gadā dibinājusi tās ilggadējā vadītāja – māksliniece un LU docente Helga Ingeborga Melnbārde. Ilgajos pastāvēšanas gados „Vāpe” izveidojusies par vienu no vadošajām Latvijas keramikas studijām un ar savu neordināro keramiku tematiskajās izstādēs ik gadu priecējusi ne tikai Rīgas, bet arī visas Latvijas un ārzemju skatītājus.

Otra studiju raksturojoša vadlīnija saistīta ar latviešu tautas tradicionālās kultūras mantojuma izpēti un radošu izmantošanu mūsdienīgās vizuāli plastiskās mākslas veidošanā. Šeit jāpiemin izstādes „Viena saule, viena zeme” – pēc Saules dainu motīviem; „Atradumi” – neolīta keramikas iespaidā; „X-lietas” – latviešu buramvārdi un sakāmvārdi u.c.