Liepājas domes deputāti atbalstīja Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) Liepājas nodaļas priekšlikumu Liepājā izveidot piemiņas vietu literātiem Egonam Līvam un Olafam Gūtmanim.

Plānots, ka piemiņas vieta atradīsies Zvejnieku alejas un Roņu ielas krustojumā, Liepājā.

Saskaņā ar lēmumu, tiks izsludināts metu konkurss piemiņas vietas izveidei.

Jautājums iepriekš ir apspriests ar LRS Liepājas nodaļu, Liepājas pilsētas būvvaldes speciālistiem, kā arī izskatīts domes Kultūras lietu komisijas 24.septembra sēdē.

Jau ziņots, ka Liepājā izveidota rakstnieku Egona Līva un Olafa Gūtmaņa piemiņas zīmes izveides iniciatīvas grupa, kas vāc līdzekļus, lai līdz nākamā gada augusta beigām Liepājā uzstādītu piemiņas zīmi abiem rakstniekiem, "Rietumu Radio" informēja iniciatīvas grupas pārstāvis rakstnieks Ēriks Kūlis.

"Abi rakstnieki ir cieši saistīti ar Liepāju un jūru un viņiem jābūt paliekošā atmiņā ne tikai ar saviem darbiem, bet arī ar piemiņas zīmi pilsētas ainavā," uzskata Kūlis. Sākotnēji viņam bijusi ideja par Roņu ielas Liepājā pārdēvēšanu Egona Līva vārdā, taču tās realizācija izrādījusies pārāk sarežģīta, tāpēc dzimusi ideja par piemiņas zīmes veidošanu Līvam. Liepājas arhitekte un dzejniece Gunta Šnipke rosinājusi veidot kopīgu piemiņas zīmi abiem rakstniekiem, un iniciatīvas grupa to atbalstījusi.

Egons Līvs, īstajā vārdā - Egons Gūtmanis, dzimis 1924.gada 31.augustā Jelgavā, miris 1989.gada 1.aprīlī Rīgā. Apglabāts Meža kapos.

Olafs Gūtmanis dzimis 1927.gada 10.janvārī Liepājā, mūžībā aizgājis 2012.gada 4.decembrī. Apglabāts Liepājas Centrālajos kapos.