Salona "Ludviķis" izstāžu telpā aizvadītās nedēļas nogalē durvis vēra divu jūrmalnieču – Daces Ziemeles un Māras Mozgires – kopizstāde "Jūra-----Mala". Apgleznots porcelāns un zīds. Motīvi – jūra, zivis, tīkli un tas, kas atrodams jūrmalā.


Stāsta keramiķe Dace Ziemele: "Atšķirībā no visiem pārējiem (Māra Mozgire, Inga un Aivars Kleini – irliepaja.lv) esmu beigusi Rīgas, nevis Liepājas lietišķās mākslas vidusskolu, pēc tam – Akadēmiju. Liepājā esam tāpēc, ka Mārai te ir visi draugi un paziņas, arī galerijas īpašnieki. Bijām jau sen aizrunājušas izstādi, bet nevarējām saņemties, līdz augustā beidzot vienojāmies, ka būsim šeit decembrī.


Foto: irliepaja.lv.


Esmu keramiķe un pārsvarā apgleznoju porcelānu. Ar Māru kopā strādājam kopš 2005.gada, un esam iemanījušās, kā to visu darīt. Mums ļoti labi saskan, saprotamies no pusvārda, tāpēc varam ātri noreaģēt. Uztaisu darbu, aizsūtu Mārai fotogrāfija, pēc tam viņa man sūta savējo. Atsevišķi tikai pie sienām (tekstīlijas) un atsevišķi tikai keramika ir tā kā par pliku, bet, ja ir kopā gan sienas, gan telpiskais, tad izstāde kļūst pilnvērtīgāka. Par tēmām runājot, sākumā bija melnbaltais un krāsainais, jo man bija tika melnbaltie apgleznotie šķīvji un Mārai – krāsainās tekstīlijas. Tā mēs kontrastējām. Pēdējos gados arī mani darbi ir krāsaināki – jūra ar zivīm, tīkli, kas būtībā ir mežģīnes, jo mana mamma bija liela rokdarbniece, ar tamborēšanu un mezglošanu mēģināja atrast savu autortehniku. Man rokdarbi ļoti patīk, bet pati neko tādu nevaru uztaisīt. Uz šķīvja, uz krūzēm es spēju to uznest. Zivis mani saista, jo tur ir ūdens, enerģija, klusējošs spēks – zivis nebļauj, bet dara savu, ja vajag, iet arī pret straumi.


Foto: irliepaja.lv.


Izstādes nosaukumā ir gan jūra, gan mala, gan daudzpunkti, jo esam no Jūrmalas, jo arī izstādē ir jūra un mala, un arī Liepājā ir jūra un mala."


Māra Mozgire: "Esmu no Jūrmalas, bet kāpēc man patīk Liepāja? Tāpēc, ka iestājos Liepājas lietišķās mākslas vidusskolā, un trīs gadus te mācoties, esmu ieguvusi ļoti daudz draugu, ir bijis ļoti daudz piedzīvojumu. Tas ir tas, ka mani velk un vilks uz šejieni. Ir tā, ka jau pie Liepājas robežas es to jūtu. Ar Ingu un Aivaru esam kursabiedri, vienā laikā mācījušies, ļoti labi pazīstami. Tāpēc arī iekārtot izstādi šeit ir daudz vienkāršāk."


Foto: irliepaja.lv.


Abu mākslinieču tandēms dubultizstādi Liepājā gan atklāj pirmoreiz. Līdz šim tās bijušas galvenokārt Rīgā un Jūrmalā.


Māra Mozgire: "Kad sākām strādāt Jūrmalas mākslas skoliņā, sākās kopīgi domāties. Es jau pati uz tādām personālizstādēm nerautos, ja nu aiznest darbiņu uz Jūrmalas mākslinieku kopizstādi, bet Dace ir tas stūmējs, grūdējs un organizētājs. Man parasti ir dilemma – vai būs gana labi, lai aicinātu uz izstādi cilvēkus, ar kuriem kopā mācījāmies. Kad izstāde ir uzlikta, tikai tad saprotu – ir gana labi, var aicināt."


Foto: irliepaja.lv.


Par saviem darbiem runājot, Māra stāsta: "Tie visi ir gleznojumi uz zīda, jo tas man patīk vislabāk. Ļoti līdzīgi akvarelim. Tu izdomā pamata kompozīciju, un pēc tam ir gan nejaušības, gan jaušības. Kāpēc tādos mazos, sēžamspilventiņu formātos? Lai būtu vieglāk transportēt. Nākotnē domāju pievērsties vairāk aplikatīviem spilveniem, tad tie būs arī funkcionālāki."


Foto: irliepaja.lv.


Izstāde "Jūra-----Mala" salonā "Ludviķis", Ludviķa ielā 3/5, aplūkojama līdz 21.janvārim.