Ceturtdienas, 27. jūlija, vakarā uz mūsdienu un senās garīgās mūzikas a cappella koncertu "Lux Aeterna" Popes evaņģeliski luteriskajā baznīcā aicina starptautisku atzinību guvušais ansamblis "Mirgo", portālu informēja Ilze Meiere.

Pirms un pēc koncerta būs apskatāma daļa no gleznotāju Ievas Rupenheites, Jāņa Kupča, Kristīnas Keires un Daigas Krūzes plenēra laikā tapušajiem darbiem, viņi Popes muižā uzturēsies un strādās no 24. jūlija. Kopizstāde tiks atklāta šā gada Kurzemes dzejas dienās 9. septembrī Pārventas bibliotēkā Ventspilī.

Ieeja koncertā – bez maksas.


"Koncertā skanēs dažādu laikmetu un tautību komponistu garīgā mūzika sieviešu balsīm. Būs arī Ešenvalda "Lux Aeterna, bet šī dziesma ir arī jauktajam sastāvam. Šoreiz kopējā noskaņa būs meitenīgāka, trauslāka, varbūt var teikt – mirguļojošāka!" gaidāmo īsi ieskicē ansambļa "Mirgo" pārstāve, mūziķe Ieva Tālberga. Savukārt multimāksliniece Ieva Rupenheite, vaicāta ar kādām sajūtām gaida gleznošanas plenēru Popē, teic: "Esmu priecīga, ka biedrība Popes muiža uzrunāja mani. Šī vieta ar parku un biedrības jaudu, ko tā jau ir paveikusi muižas atjaunotnes labā, ir ļoti vilinoša. Būs prieks gleznot un ceru nepievilt!"



Jūlija pēdējā nedēļā uz pirmo tikšanos kopā sanāks arī ebreju tautas traģēdijai veltītās izrādes "Rāhele, es tevi atceros" radošā komanda – režisore Maija Kalniņa, mūziķe Ievai Tālberga, dejotāja Elīna Lankovska-Ķeķe, rakstniece Laura Vinogradova – un grāmatu māksliniecei Katrīna Vasiļevska. Darbs pie finansējuma rašanas vēl turpinās, taču plānots, ka 9. decembrī Sabiles mākslas namā, kas reiz bija sinagoga, piedzīvosim pēc Lauras Vinogradovas dzejas cikla "Rāheles dziesmas" motīviem tapušo pirmizrādi, bet 2024. gadā arī grāmatas iznākšanu. Dzejas darbs autorei tapis pandēmijas laikā, pastaigājoties Biķernieku mežā Rīgā, kurā atrodas viens no Holokausta memoriāliem Latvijā. "Dzīve parāda, ka par vēstures notikumiem ir jārunā, jo tie mūs māca. Varbūt tie tik drastiski neatkārtojās fiziskā plānā, bet emocionāli mēs tos piedzīvojam atkal un atkal," teic rakstniece Laura Vinogradova un turpina: "Pandēmijas laikā mēs atkal kādā brīdī sākām šķirot un dalīt. Cilvēku no cilvēka nevar atdalīt – esi vai neesi vakcinēts, esi vai neesi ebrejs, esi vai neesi ar brīviem līdzekļiem miljonu apmērā. Uzrakstītais ir arī mana atvainošanās. Es vakcinējos, bet pieļāvu, ka citi cilvēki koncerta laikā stāv aiz žoga. Es klusēju, pieļāvu, ka tas notiek." Viņa piebilst, ka ar saviļņojumu gaida radošās komandas tikšanos Popē: "Manī ir milzīgs prieks, ka ir cilvēki, kas grib šo stāstu izstāstīt no visas sirds, ar īstām emocijām."

Likumsakarīgs ir jautājums – kas gan kopīgs Pārventas bibliotēkai Ventspilī, Sabiles Mākslas namam un Popes baznīcai, muižai? Ikviena no šīm vietām ir bagāta ar saturīgu notikšanu un kāds pavediens no tiem aizved pie festivāla "Vārti", kas kopš 2016. gada norisinājās Ventspils novada Popes pagastā. Lai arī festivāls ir noslēdzies, tajā aizsāktais turpinās jaunos projektos, kurus turpina atbalstīt festivāla lieldraugi: uzņēmējs Viesturs Tīle , SIA "Kurekss", SIA "ARB Pope", SIA "Bucher Municipal", SIA "Molits", "Citro" Popes veikals un SIA "AA & CO", SIA "Jāņlejas", bet Kurzemes dzejas dienas atbalsta Ventspils brīvostas pārvalde.

"Festivālu "Vārti" iesākām ar mērķi ieskandināt ilgus gadus klusējošo un degradēto Popes brīvdabas estrādes teritoriju, mūs sadzirdēja. Otrajā gadā šim mērķim pievienojās vēl viens – vēlme piedzīvot domāšanas saullēktu, vienlaikus simboliski atjaunojot padomju gados aizmūrēto Popes muižas austrumu ieeju un vēsturisko verandu. Uz šo vēl esam ceļā. Tas, kas aizsākās festivālā VĀRTI, proti, vēlme apvienot arī it kā sākotnēji šķietami nesaderīgo – vēsturisko un laikmetīgo, profesionālo un amatiermākslu, dziesminieku mūziku un roku, – šobrīd turpinās nākamajos projektos. Darām nevis tādēļ, ka pienākums liek, bet, kā saka Imants Ziedonis – sirdsjo!" uzsver biedrības "Popes muiža" un biedrības "Siets" pārstāve Dace Vašuka.

Ilze Meiere: ""Vārti" plūsmā arvien mijušies estrādes un muižas akcenti. Šogad pārliecinoši sevi atkal piesaka mūsu vēlme piedzīvot domāšanas saullēktu ar to saprotot arī dažādu kolektīvo pagātnes traumu dziedināšanu. Aizmūrētajā muižas austrumu ieejā saskatām līdzību ar cilvēka sirdi, kas pie lielām sāpēm aizveras un to nevar un nedrīkst atvērt ar varu. Varbūt tāpēc Popes muiža pirmo reizi piedzīvos mākslinieku plenēru, varbūt tāpēc baznīcā izskanēs koncerts, kura nosaukums, tulkojot no latīņu valodas, ir – Mūžīgā gaisma, varbūt tāpēc ķeramies pie Popē dzimušās rakstnieces Lauras Vinogradovas "Rāheles dziesmām"".

Notikumu producents: www.festivalsvarti.lv.