Gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" veiktajā aptaujā par Ziemassvētku tradīcijām noskaidrojis, ka, plānojot svētku maltīti, iedzīvotāji vadās pēc ticējuma, lai uz galda ir 9 ēdieni.

Tas nozīmē, ka nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Aptaujas (sadarbībā ar pētījuma kompāniju "Norstat Latvija") dalībnieki kā Top 3 Ziemassvētku ēdienus ir atzinuši svētku rasolu, speķa pīrādziņus, pelēkos zirņus.

Aiz populārākā ēdienu trijnieka seko cepetis un štovēti kāposti, kas parāda, ka svētkos, galvenokārt, izvēlamies tradicionālus ēdienus. Savukārt kā otru iecienītāko ticējumu svētku laikam respondenti min paražu, ka Ziemassvētku naktī ir jāēd pelēkie zirņi, jo tad būs daudz naudas, savukārt kā trešo iecienītāko ticējumu aptaujas dalībnieki atzina tradīciju Ziemassvētku vakarā turēt maizi, sāli un uguni uz galda, lai nākamais gads būtu svētīgs.

Lūdzot raksturot, kādas ir Latvijas iedzīvotāju maltītes pagatavošanas tradīcijas, 60% gadījumu kā svarīgākais tiek minēts, lai maltīte ir garšīga. 41% gadījumu aptaujātie atzīst, ka ēdienam pievērš mazāk uzmanības, jo svarīgāka ir kopā būšana. Tikmēr 31% gadījumu respondenti atklāj, ka Ziemassvētku maltīti nevar iedomāties bez gaļas ēdieniem. Interesanti, ka, lai arī atšķirības starp to, vai gatavojam jau zināmus ēdienus vai eksperimentējam, ir niecīgas, bet tomēr – respondenti pagūst izmēģināt arī kādu jaunu ēdienu Ziemassvētku vakara svētku galdam. Tāpat interesanti novērot, ka kurzemnieki vairāk nekā citu reģionu iedzīvotāji savas ģimenes svētku maltītei ir iecienījuši jau zināmas un pārbaudītas receptes. Būtiski arī, ka tikai 2% gadījumu respondenti atzinuši, ka Ziemassvētkos ietur maltīti ārpus mājas.

"Forevers" valdes loceklis Andrejs Ždans: "Vērtējot svētku svinēšanas paradumus, priecē, ka iecienīti ir gaļas ēdieni un novērtēts laiks, ko svētkos varam pavadīt kopā ar saviem tuvākajiem. Neskatoties uz ikdienas steidzīgo ritmu, svētkos joprojām atrodam laiku mājās gatavotiem ēdieniem un no paaudzēm mantotām tradīcijām."

Ziemassvētku maltītes pagatavošanas tradīcijas atšķiras

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas ģimenēs Ziemassvētku ēdienu pagatavošanas tradīcijas atšķiras. Gandrīz puse jeb 48% respondentu norāda, ka, gatavojoties svētkiem, lielāko atbildību par maltīti uzņemas sieviete. Savukārt svētku maltīte kā ģimenes rituāls ir 47% aptaujas dalībnieku, jo viņi ēdienu pagatavošanu veic kopīgiem spēkiem. Vien 5% respondentu atzīt, ka viņu ģimenē svētku ēdienus uzņemas pagatavot vīrietis.

"Forevers" ir lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas tirgū strādā jau vairāk nekā 22 gadus, informē mārketinga nodaļas vadītāja Ilona Bukša. Uzņēmuma ražotnē, ievērojot Eiropas Savienības ražošanas standartus, katru dienu tiek saražotas un iepakotas vairāk nekā 50 tonnas gaļas produkcijas. "Forevers" tirdzniecības tīklā šobrīd ir 88 veikali visā Latvijā, kura darbības uzturēšanā būtisks ķēdes posms ir uzņēmuma izveidotā loģistikas sistēma. Saskaņā ar Lielbritānijas pētījuma aģentūru "Euromonitor International" "Forevers" ir atzīts par Nr. 1 – pirktāko gaļas produktu zīmolu Latvijā 2017.gadā.