30. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā piektdien, 4.martā, pulksten 19 epidemioloģisku iemeslu dēļ Gunta Kuzmas vietā pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies Normunds Šnē, informē orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Vienlaikus veiktas izmaiņas arī koncerta programmā, un nenotiks sākotnēji iecerētais Artura Maskata Trīskāršā koncerta pirmatskaņojums.

Tā vietā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Pētera Vaska "Ainavu ar putniem", ko solo izpildīs flautiste Dita Krenberga, kā arī Johana Sebastiāna Baha "Tokāta un fūga reminorā", ko solo izpildīs ērģelniece Iveta Apkalna. Savukārt pianists Reinis Zariņš atskaņos Georga Pelēča skaņdarbu "Plaukstošais jasmīns" pārlikumā klavierēm solo.

30. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri solisti izpildīs arī Johana Sebastiāna Baha Klavierkoncertu reminorā BWV1052, Franka Martēna Balādi flautai un stīgu orķestrim, kā arī Paula Hindemita Kamermūziku Nr. 7 ērģelēm un orķestrim.

Koncertu video tiešraidē būs iespējams vērot arī jaunajā platformā digitalaisdzintars.lv

Normunds Šnē ir neparasti daudzpusīga personība – diriģents, obojists, vairāku orķestru dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, mūzikas ierakstu producents un māsteringa inženieris, vairākās progresīvā roka grupās bijis ģitārists un skaņu režisors, aizrautīgs radioamatieris. Mākslinieka un viņa vadīto kolektīvu veikums deviņas reizes ticis apbalvots ar Latvijas Lielo mūzikas balvu dažādās nominācijās.

Kopš 2006. gada viņš ir valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs, taču pirms tam vadījis tā priekšteci – kamerorķestri "Rīgas kamermūziķi", kuru dibinājis 1987. gadā. 1999. gadā dibinājis Rīgas Festivāla orķestri un ir tā mākslinieciskais vadītājs.

Iveta Apkalna ir viena no pasaulē ievērojamākām solistēm – instrumentālistēm. Ērģelnieces sniegumā augsti vērtēta spēja precīzi izjust stilu un pasniegt to ar nevainojamu virtuozitāti. Elbas Filharmonijas goda ērģelniece ir četru Lielo mūzikas balvu un divu prestižo Vācijas Fonoakadēmijas balvu ECHO Klassik laureāte.

Ivetas Apkalnas atskaņojumā dzirdēsim vācu 20. gadsimta komponista Paula Hindemita septīto no astoņiem skaņdarbiem ar nosaukumu "Kamermūzika". Plašā izpildītāju sastāva dēļ tas vairāk tuvinās koncerta nekā kameransambļa žanram un atklāj komponistam raksturīgo antiromantisko, tomēr humora, enerģiskas aizrautības un muzikālu jaunatklājumu pilno rakstības stilu.

Dita Krenberga ir atpazīstamākā Latvijas flautiste – spoža soliste, smalkjūtīga kamermūziķe un prasmīga koncertmeistare orķestrī (jau ilgus gadus Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistare). Viņa ir Lielās mūzikas balvas laureāte un Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere.

Ditas Krenbergas virtuozo meistarību varēs novērtēt 20. gadsimta šveiciešu komponista Franka Martēna Balādē flautai un stīgu orķestrim, kas oriģināli rakstīta kā balāde flautai un klavierēm. Komponists šo skaņdarbu piepildījis ar daudzšķautnainu, mākslinieciski piesātinātu un rapsodisku saturu.

Reinis Zariņš ir dziļu un pārdomātu interpretāciju meistars. Viņa klavierspēles tehnika atklāj bagātīgu skanējuma krāsu paleti un izsmalcinātas faktūras līnijas. Arī viņš ir četrkārtējs Lielās Mūzikas balvas laureāts un daudzu starptautisku konkursu uzvarētājs.

Reiņa Zariņa interpretācijā šajā vakarā skanēs nepārspējamā polifonijas meistara Johana Sebastiana Baha Reminora koncerts – pirmais no daudzajiem Baha koncertiem klavesīnam un arī viens no spilgtākajiem koncertžanra skaņdarbiem komponista daiļradē.

Jau sestdien, 5.martā, uz festivāla skatuves kāps Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā kopā ar izcilo latviešu vijolnieci Vinetu Sareiku. 6.martā festivālā gaidāms klaviermūzikas vakars ar pasaulē plaši pazīstamā krievu pianista Aleksandra Meļņikova uzstāšanos. Savukārt jau nākamās nedēļas nogalē festivālu noslēgs prestižā britu stīgu kvarteta "Albion Quartet" uzstāšanās 10.martā, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts ar ukraiņu operzvaigzni Ludmilu Monastirsku 12.martā.

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 2022. gada 4. līdz 12.martam norisināsies jau 30. reizi, un piecos koncertos pulcēs izcilus dažādu žanru mūziķus. Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotajā festivālā uzstāsies tādi Latvijā un ārpus valsts robežām pazīstami solisti kā ērģelniece Iveta Apkalna, pianisti Reinis Zariņš un Aleksandrs Meļņikovs, flautiste Dita Krenberga, vijolniece Vineta Sareika, operdziedātāja Ludmila Monastirska un stīgu kvartets no Lielbritānijas "Albion Quartet".

30. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atbalsta Kultūras ministrija, Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.