No 18.jūnija Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrā iekārtota ekspresizstāde "Vainags – meitu rota", kur aplūkojami krāšņie, vairāk kā gadsimtu senie Dienvidkurzemes reģiona jauno meitu vainagi no Liepājas muzeja krājuma fondiem un mūsdienu meistaru darinājumiem, informē Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāja Vineta Solovjova.

Izstādē pārstāvēti līgavas un jauno meitu vainagi no Nīcas, Nīgrandes, Durbes, Skrundas, Alsungas un Pērkones.

Sākot ar 18. gadsimtu, jaunavu un precētu sievu galvassegas un to valkāšanas tradīcijas bija atšķirīgas. Visizplatītākā jaunavu galvasrota bija vainags. Meitas vainagam visos laikos piemita arī īpaši izteikta simboliskā nozīmē –  iemiesojot tikumības simbolu. Tāpēc tas vienmēr valkājams godam.

Mājās dzīvojot, kā arī ikdienas darbos ejot ne jaunavas, ne precētas sievas galvas rotas nevalkāja. Ar tiem rotājās godos, kāzās, bērēs, kristībās.

Ekspresizstādē "Vainags – meitu rota" izstādīts arī īpašs – 19. gs. vidus vainags, kurš darināts netipiskā, jauktā tehnikā, izmantojot dabas materiālus – pupas, kukurūzu, zirņus, kā arī dzīparus un pērlītes.

Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra izstāde būs aplūkojama no 18.jūnija līdz 1.jūlijam katru dienu laikā no pulksten 10 līdz 18.

Ieeja izstādē – bez maksas.