Tieši pirms Lieldienām, 30. martā, pulksten 19 senās mūzikas apvienība "Schola Cantorum Riga" un daudzpusīgais džeza saksofonists Dāvis Jurka Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" klausītājiem veltīs īpaši Lieldienu ieskaņai veltītu programmu, kurā savīsies gregoriskie korāļi un mūsdienīgas džeza improvizācijas, koncertzāles sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Lazdeniece-Grīnberga.

"Lieldienas – gaismas uzvara pār tumsu, tumsas un gaismas spēku sadursme, Kristus augšāmcelšanās, visas pasaules dzīvība un augšāmcelšanās. Tās ir mūžīgas tēmas, kuras, šķiet, tieši šobrīd ir ļoti aktuālas, ļoti svarīgas. Man ir prieks, ka caur šo programmu mēs to varēsim izdzīvot arī darbībā un skaņās. Šķiet, ka tas cilvēkiem šobrīd ir svarīgi – nevis zināt par to, bet izdzīvot, sajust dziļāk, izdzīvot kā realitāti un patiesību," koncerta būtību iezīmē "Schola Cantorum Riga" mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis.

Dāvis Jurka muzikāli šo sadarbību formulē kā tiltu starp divām pasaulēm. Kaut arī džeza mūzika ir tiešā veidā saistāma ar seno mūziku, no kuras cēlušās senās skaņkārtas un citi pamati, šīs programmas ietvaros ir bijusi iespēja veikt nelielus arheoloģiskus izrakumus un piešķirt gregoriskajiem dziedājumiem mūsdienīgu skatījumu.


Dāvis Jurka. Foto: Edgars Pohevičs


Koncertā skanēs vēlīno viduslaiku sakrālā mūzika no Francijas, Ziemeļeiropas un Rīgas, pamīšus skanot Dāvja Jurkas spožām improvizācijām ar atspēriena punktu no gregoriskajiem korāļiem. Zīmīgi pieminēt, ka viduslaiku dziedājumu tonālajam mirgojumam ir spēcīga līdzība ar džeza neparedzamajiem līkločiem, un šajā koncertprogrammā viss savijas vienkop.

"Dāvis ir super profesionālis. Es vienmēr esmu apbrīnojis viņa spējas, muzikalitāti, un mums tā ir liela privilēģija. Man jāsaka, ka Dāvis un saksofons šajā projektā man nosacīti simbolizē dvēseli. Tātad, kaut ko no cilvēka – subjektīvo, emocionālo. Mēs veidojam šo objektīvo, šo pārpasaulīgo dimensiju. Un šī ir savienošanās, kad šai vienai balsij, šai dvēselei arī tajā pārpasaulīgajā ir ļoti, ļoti nozīmīga loma un vieta," par abu mūzikas pasauļu nozīmi programmā atklāj Guntars Prānis.

Video. Guntars Prānis un Dāvis Jurka iezīmē koncertprogrammas ideju:



Vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" ir ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Grupas dziedātāji ir profesionāli mūziķi un mūzikas studenti, kurus vieno mīlestība uz seno mūziku un vēlme to atskaņot iespējami autentiskā interpretācijā. Ansamblis regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs, kā arī ieraksta savu mūziku. Par mūzikas albumu "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva un par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Lielajai mūzikas balvai.

Guntars Prānis ir senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors. Kopā ar ansambli veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs, kā arī ieskaņojis neskaitāmus mūzikas ierakstu albumus. Prānis ir arī daudzu publikāciju autors un pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. Veicis pētījumu par gregoriskajiem dziedājumiem un izdevis grāmatu "Missale Rigense Livonijas garīgajā kultūrā. Gregoriskie dziedājumi viduslaiku Rīgā".

Dāvis Jurka ir Latvijas Radio Bigbenda saksofonists un izpilddirektors. Šajā sastāvā uzstājies ar tādām pasaules zvaigznēm kā vokālo ansambli "New York Voices", džeza vokālistu Kurtu Elingu, bundzinieku Džodžo Maijeru, trompetistu Rendiju Brekeru, multiinstrumentālistu Džeimsu Morisonu u.c. Aktīvi iesaistās arī citos mūzikas projektos Paralēli gan kā solists, gan dažādu sastāvu dalībnieks. Modernā džeza grupas "Lupa" dalībnieks, kas nominēta "Lielajai mūzikas balvai 2023" kategorijā "Gada ansamblis". Ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza mūzikas katedras docents.

Koncertu "Gregoriskie dziedājumi Lieldienās. Schola Cantorum Riga" ar Liepājas pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu organizē SIA "Lielais Dzintars". Plašāka informācija atrodama koncertzāles vietnē. Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" tīkla kasēs un interneta vietnē.

Uzziņām aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru. Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00–17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00–15.00. Tālrunis: +371 634 24 555, e-pasts: info@lielaisdzintars.lv.