Neskatoties uz "Covid-19" pandēmijas ierobežojumiem, Liepājas pilsētā šogad kultūras dzīve bijusi daudzveidīga − realizēti vairāki spilgti mākslas projekti, atjaunotas vēsturiskās ēkas, uzturēta esošā kultūras infrastruktūra, iestudētas jaunas teātra izrādes, rīkotas izstādes un radīti jauni kultūras pasākumi.

Kopējais Liepājas pilsētas pašvaldības finansiālais nodrošinājums kultūras nozarei 2020. gadā bija aptuveni 11 milj. eiro jeb 8, 7% no visa kopējā pašvaldības gada budžeta, informē Liepājas domes sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.


Šogad Liepājas pilsētā notikuši 552 pašvaldības iestāžu rīkoti un atbalstīti kultūras notikumi, organizēti divi kultūras projektu atbalsta konkursi ar kopējo atbalsta summu 110 000 eiro, kuros līdzfinansējumu saņēmuši 44 dažādi kultūras projekti, tāpat piešķirts līdzfinansējums 97 900 eiro apmērā 15 kultūrvēsturisko īpašumu atjaunošanai.

Piecu gadu jubileju rudenī atzīmēja koncertzāle "Lielais dzintars" − šogad koncertzālē notika 143 dažādi pasākumi, koncerti un izstādes. Kopumā koncertzāli apmeklējuši 78 732 apmeklētāji.

Pavasara pašizolācijas periodā koncertzāle bija viena no pirmajām valstī, kas piedāvāja koncertus vērot tiešsaistē no tukšas skatītāju zāles. Kopumā šogad notika 9 tiešraides koncerti, kurus skatījās vairāki desmiti tūkstoši skatītāju Eiropā, ASV, Kanādā, Brazīlijā, Krievijā u.c. pasaules vietās.

Arī koncertzālē tapa jauni kultūrprodukti, piemēram, "Muzikālās ekskursijas" (apmeklēja 1000 interesenti) un "Jumta koncerts" (36 tūkst. skatījumi internetā). Šogad koncertzāles studijā savus jaunos albumus ierakstījuši pianists Daumants Liepiņš, operdziedātāja Inga Kalna un koncertmeistare Diāna Ketlere, Guntars Prānis un senās mūzikas ansamblis "Schola Cantorum Riga", kā arī Liepājas Simfoniskais orķestris. Gada nozīmīgākie notikumi koncertzālē bija pasaulslavenās operdīvas Elīnas Garančas ilgi gaidītais kamermūzikas solokoncerts, koncertzāles 5 gadu jubilejas retrospektīvais koncerts un Liepājas mākslas forums.

Neskatoties uz pandēmijas ierobežojumiem, Liepājas teātris šogad iestudēja septiņas jaunas izrādes, kopumā izrādītas 122 izrādes un šo visu klātienē noskatījušies 30 360 skatītāji. Tāpat šis gads bijis veiksmīgs vairākiem Liepājas teātra aktieriem un režisoriem − Liepājas teātra iestudējums "Šekspīrs" (režisors Elmārs Seņkovs) Spēlmaņu naktī atzīts par gada lielās formas izrādi, bet Ričarda III lomas atveidotāja Inese Kučinska nosaukta kā gada aktrise. Liepājas teātrim teātra balvas statueti nopelnīja arī gada scenogrāfs Reinis Suhanovs ("Šekspīrs") un gada kostīmu māksliniece Madara Botmane ("Purva bridējs ugunī"). Tāpat Inese Kučinska jau otro gadu pēc kārtas uzvarēja skatītāju balsojumā par labāko aktrisi, bet izrāde "Šekspīrs" saņēma skatītāju balvu kā gada izrāde.


Liepājas Leļļu teātris šogad sagaidījis 7 338 apmeklētājus, izrādījuši 134 izrādes un 5 brīvdabas izrādes.

Vasaras sākumā iedzīvotājiem no saviem logiem un balkoniem piedāvājām baudīt koncertprogrammu "Pilsētas serenādes", koncerti norisinājās ceturtdienās un piektdienās piecu nedēļu garumā desmit dažādos iekšpagalmos un saņēma lielu iedzīvotāju atsaucību. Tāpat liepājnieki un pilsētas viesi atzinīgi novērtēja Jāņa Čakstes laukuma kultūras programmu, kurā šogad notika Jāņa Šipkēvica un mākslinieku ansambļa "Nepāriet", kā arī grupas "Astro`n`out" koncerti.

Šogad pirmo reizi pilsētā tika rīkota pastaiga "Izgaismotā Liepāja" − pasākums priecēja ar vairāk nekā 20 gaismas objektiem, instalācijām un priekšnesumiem. Četru dienu garumā katru vakaru liepājnieki un pilsētas viesi varēja aplūkot gaismās pārvērsto Liepāju un kājām izstaigāt īpaši radītu gaismas objektu maršrutu.

Aktīvs darbs turpinājās arī Liepājas muzejā − rīkotas 13 izstādes, 30 dažādi pasākumi un kopumā 2020. gadā muzeju apmeklējuši 25 771 apmeklētāji. Liepājnieki šogad bijuši aktīvi lasītāji − Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka izsniegusi 313 330 grāmatas un uzņēmusi 145 389 apmeklētājus. Arī Liepājas Latviešu biedrības nams 2020. gadā bijuši darbīgi un rīkoti 89 pasākumi, kopumā uzņemot 39 000 apmeklētājus.
Tika turpināta dažādu nozaru attīstības veicināšana un novērtēti labākie savās jomās. Šogad žūrija Egona Līva balvai izvērtēja 10 oriģinālliteratūras prozas darbus latviešu valodā un 15 skolu jaunatnes literāros darbus. Gada sākumā tika apbalvoti labākie kultūras notikumi pilsētā un to radītāji, pasniedzot "Kultūras gada balvas 2019". Mākslinieka Roberta Mežaiņa izgatavotās statuetes saņēma desmit aizvadītā gada nozīmīgākie un spilgtākie kultūras notikumi un personības.