Studijas "Fotast" dalībnieki pilsētas jubilejas gadā realizējuši projektu "Liepājas iela Latvijas garumā",kuru šogad dāvina liepājniekiem un īsteno izstādē Liepājas muzejā.

Atklāšana notiks 9.martā pulksten 17 Liepājas muzejā. Izstāde bez maksas būs apskatāma līdz 17.aprīlim, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Inese Sērdiene.

2015.gadā, kad Liepāja svinēja 390. gadu jubileju, fotostudijas "Fotast" dalībnieki nolēma sagādāt savai pilsētai unikālu dāvanu. Fotogrāfi, dodoties trīs kopīgās ekspedīcijās un arī individuāli, fotogrāfijās tvēra Liepājas ielas Latvijas 15 dažādās pilsētās un apdzīvotās vietās – Aizputē, Dagdā, Daugavpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Ludzā, Madonā, Priekulē, Priežmalē, Preiļos, Rēzeknē, Rīgā, Skrundā un Ventspilī. Šī gada martā fotostudijas dalībnieki sveic Liepāju dzimšanas dienā, sniedzot iespēju aplūkot šī projekta esenci fotoizstādē Liepājas muzejā.

Liepājas iela izstādē apskatāma fotostudijas "Fotast" 14 dalībnieku 150 fotogrāfijās, to autori – Līga Ate, Laila Dūna, Līga Evaldsone, Daina Ģibiete, Vineta Jaunzeme, Gunita Kalēja, Iveta Meldere, Agris Klestrovs, Valters Pelns, Kaspars Strēlis, Edgars Pohevičs, Ziedonis Safronovs, Irina Tīre un Jānis Vecbrālis.

Fotostudijas projekts gan iespaidu, gan fotogrāfiju ziņā īstenojies kā apjomīgs pētījums. Fotogrāfijās fiksēta ne tikai iela, bet arī tajos satiktie cilvēki, ēkas, detaļas, viss īpašai un savdabīgais. Rezultātā iegūts milzīgs foto arhīvs. Vispirms no vairāk kā 2000 bildēm tika izvēlētas 675, bet tad, lai nonāktu pie rezultāta, izstādei, tika pieaicināti eksperti – Gunārs Kopštāls, Pēteris Jaunzems, Varis Sants un Aldis Kļaviņš, kuri izvērtēja fotogrāfu darbu un izvēlējās 150 bildes – katrai Latvijas vietai 10 fotogrāfijas.

Vai Liepājas ielās ir Liepājas sajūta un vai varam spriest par to, ko tās vēsta par mums, liepājniekiem? Vai tās ir tikpat krāsainas, savdabīgas, spilgtas kā personības? Fotostudija aicina saņemt dāvanu dzimšanas dienā un novērtēt izstādi Liepājas muzejā.

Projekts tiek īstenots ar Liepājas Kultūras pārvaldes līdzfinansējumu.