Ceturtdien, 30.jūnijā, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Andra Vītoliņa izstādi "Vakareiropas noriets". Mākslinieks izstādi iecerējis kā radošu procesu.

Andris Vītoliņš uzskata, ka cilvēka tieksme pēc nobeigtības un pilnības nereti robežojas ar fatālismu. Naivā cerība pēc pabeigtas un pareizas pasaules ir bezjēdzīga. Viss plūsts un mainās, tā Dievs ir iekārtojis šo pasauli. Un šī izstāde ir sava veida liecība par šiem procesiem, informē muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Mākslinieks izstādes apmeklētājus aicina piedalīties gleznas tapšanas procesā un jūlija sākumā ikvienam būs iespēja vērot, kā top jauns mākslas darbs. Andris Vītoliņš plāno nākt katru dienu un skatītāju acu priekšā radīt 200 x 360 cm lielu gleznu.

Par pamatu izstādei ir šopavasar tapušais projekts, ko mākslinieks izrādīja Tallinā galerijā "Fahle". Mākslas kritiķis un izstāžu kurators Indreks Grigors (Igaunija) atzīst: "Arhitektūrai ir nozīmīga loma Andra Vītoliņa darbos. Daudzi, kam ir priekšzināšanas Latvijas mākslā, pazīst Vītoliņu kā tērauda labirintu un nepabeigtu debesskrāpju motīvu autoru. Taču, tas, kas reiz sākās kā urbānās pētniecības ceļojumi uz fabrikām ir noveduši mākslinieku līdz atskārsmei par arhitektūru kā sabiedrības politizētās pašizpausmes - kultūras simptoma centrālo elementu. Pagājušajā gadā viņš piedalījās ikgadējās Tartu Mākslinieku Savienības izstādē ar vizionāri ģeometriskās struktūrās sablīvētu kompozīciju "Konfrontējot arābus" (2015), kuras iedvesmas avots bija ceļojums uz Emirātiem. Taču pēdējā laika notikumi ir vērsuši mākslinieka uzmanību no Austrumiem uz Rietumiem. Šobrīd nepatikšanās ir pati Vakareiropa, kas šķietami tic universāli standartizētai un masveidīgi producētai vērtību sistēmai."

Latvijas Mākslas Akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs, asoc. prof. Andris Vītoliņš aktīvi organizē personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs – Dānijā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Igaunijā, Slovēnijā u.c. Mākslinieks darbojas arī kā izstāžu un citu mākslas projektu kurators.

Andra Vītoliņa darbi atrodas daudzās privātās un publiskās kolekcijās, piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Baku Modernās mākslas muzejā (Azerbaidžānā), Igaunijas Mākslas muzejā KUMU, kā arī "Red Bull" dibinātāja Dītriha Matešica (Dietrich Mateschitz) prestižajā privātkolekcijā ekspozīciju paviljonā "Hangar-7" Zalcburgā, Austrijā.

Andris Vītoliņš ir ne tikai gleznotājs, bet arī talantīgs dizaineris. Mākslinieks veidojis dizainu Latvijas Bankas 2012.gadā klajā laistajai viena lata monētai ar eža attēlu, kā arī uzņēmuma "Latvijas Balzams" 2014.gada elitārai dāvanu kārbai dzērienam "Rīgas Melnais balzams ELEMENT".

Andra Vītoliņa izstāde "Vakareiropas noriets" Liepājas muzejā skatāma līdz 28. augustam. Ieeja bez maksas.