Februārī un martā norisinājās Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionu skates "Gada izrāde 2014" pirmā kārta, kurās eksperti vērtēja 70 amatierteātru izrādes.

Ceļazīme uz finālu Rīgā dota arī režisores Ināras Kalnarājas iestudētajai Liepājas Tautas teātra izrādei "Ilgās Ziemassvētku pusdienas" pēc Torntona Vaildera lugas motīviem, kas Kurzemes reģionālajā skatē ieguvusi augstāko pakāpi.

Izrādi bez maksas ikvienam interesentam iespējams redzēt sestdien, 11. aprīlī, pulksten 18 Dailes teātra Kamerzālē, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Inese Sērdiene.

Šogad Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionu skatē "Gada izrāde 2014" piedalījās visi trīs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierteātri. 1.martā eksperti vērtēja Liepājas Tautas teātra izrādi "Ilgās Ziemassvētku pusdienas", kas veidota pēc Torntona Vaildera lugas motīviem, un Liepājas Metalurgu Tautas teātra Valentīnas Aslanovas lugas "Dāmu tango" iestudējumu. Savukārt 28.martā Liepājas Jauniešu teātra studija un režisors Juris Ločmelis devās uz Jūrmalu, lai ekspertu vērtējumam nodotu Aspazijas lugas iestudējumu "Ragana", iegūstot pirmo pakāpi skatē "Gada izrāde 2014". Jūrmalas teātrī, kur notika Raiņa un Aspazijas dienas, 29. martā viesojās arī Liepājas Metalurgu Tautas teātris un režisore Daina Kandevica ar godalgoto izrādi "Pūt vējiņi", kas lepojas ar titulu "Gada izrāde 2011".

Aizvadītās sezonas veiksmīgāko amatierteātru iestudējumu parādē "Gada izrāde 2014" šo sestdien un svētdien ikvienam interesentam Rīgā būs iespējams redzēt reģionu skates laureātus un arī citus reģionu skatēs augstāko pakāpi ieguvušos iestudējumus, tostarp arī Liepājas Tautas teātra izrādi "Ilgās Ziemassvētku pusdienas". Lepojamies un vēlam veiksmi aktieriem un režisorei, kuri izpelnījušies gan skatītāju, gan ekspertu atzinību par aktiermeistarību, scenogrāfijas risinājumiem, režisores ieguldīto darbu un drosmi pieņemt izaicinājumu iestudēt tik sarežģītu saturisko materiālu.

Jautāta par noskaņojumu, kāds valda pirms gaidāmās izrādes Rīgā, režisore Ināra Kalnarāja stāsta: "Nebraucam jau pirmo reizi, tādēļ jau zināma sagatavotība. Šoreiz man patīk tas, ka atradīsimies izrādei adekvātās telpās jeb kā mājās. Baudīsim, kas ir skatuves gaisma, un arī skaņas efektus, ko iespējams modulēt. Izrāde Rīgā – man vairāk tie ir nervi, bet aktieriem tas ir ļoti vajadzīgs. Viņu darbs ir novērtēts, un esmu pārliecināta, ka viņi ir pilntiesīgi tur uzstāties. Mēģinājumā aktieri bija mierīgi, tāpēc pārliecība, ka izrādē būs labi! Nevienu sekundi nevar atlaist domu visu izrādes laiku. Cik labi aktieri būs sakoncentrējušies, tik laba būs izrāde. Šie ir tādi cilvēki, kas dara un apzinās to, kas jādara. Cilvēki ar pilnu atbildības sajūtu, tādēļ esmu pārliecināta par viņiem." Režisore piebilst, ka mazliet gan bail par pārbūves drudzi, jo tā jāveic ļoti īsā laikā, tādēļ profesionalitāte būs jāparāda arī spējā ātri pielāgoties situācijai.

Izrāde "Ilgās Ziemassvētku pusdienas" aicina domāt par laika ritumu un vērtībām, kas to caurvij. Tas ir stāsts par ģimeni gandrīz gadsimta garumā. Dzimta atkal un atkal tiekas pie Ziemassvētku pusdienu galda. Laiks rit, mainās paaudzes, mainās attieksme un prasības, bet vajadzība būt kopā saglabājas. Arī tad, kad tiek veidotas jaunas mājas tālumā no dzimtās vietas.

"Gada izrāde 2014" fināla parādes izrādes notiks šī gada 11. un 12.aprīlī Dailes teātra Mazajā zālē un Kamerzālē, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts" Rīgā, kā arī Jūrmalas teātrī un Balvu Kultūras un atpūtas centrā. Reģionu skates rezultāti un fināla parādes norise pieejama šeit: http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/gada-izrade-2014-finala-parade/ Izrādes bez maksas aicināts skatīties ikviens interesents.

Skati "Gada izrāde 2014" rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām.