Liepājas muzejs sagatavojis video stāstu ciklu par izstādes "JĀNIS FERDINANDS TĪDEMANIS. Darbi no Zuzānu kolekcijas" tapšanas gaitu. Trīs atsevišķās video sarunās sastapsimies ar vērienīgajā izstādes projektā iesaistītajiem speciālistiem - izstādes kuratori un J.F.Tīdemaņa daiļrades pētnieci Ingūnu Ģēģeri, mākslinieku un scenogrāfu Kristianu Brekti kā arī restauratori Evitu Melbārdi, kuri atklās izstādes projekta aizkulises, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare.

Izstrādājot un turpmāk bezmaksas brīvpieejā piedāvājot video sarunu ciklu gan mākslas mīļotājiem gan "nejaušiem garāmgājējiem" Liepājas muzejs vēlas vērst skatītāju uzmanību uz šādu izstādes projektu veidošanas aizkulisēm, iepazīstinot ne tikai ar pašu izstādē pārstāvēto mākslinieku J.F.Tīdemani, bet arī ar iesaistītajiem jomas speciālistiem, bez kuru profesionālā un radošā ieguldījuma šādu projektu realizācija nav iedomājama.  

Kā pirmā skatītājiem tiek piedāvāta saruna ar izstādes "JANIS FERDINANDS TĪDEMANIS. Darbi no zuzānu kolekcijas" scenogrāfu, bet ikdienā arī mākslinieku un pedagogu – Kristianu Brekti.  

Video sarunas laikā K. Brekte atklāj nianses un tehnikas, kuras pielieto strādājot pie jaunām izstāžu ekspozīcijām, stāsta par darba procesu kopā ar izstādes kuratori un J.F.Tīdemaņa daiļrades pētnieci Ingūnu Ģēģeri, un iezīme savas un citu mākslinieku daiļrades mijiedarbības attiecības.

Kā iepriekš informēts, Liepājas muzeja lielajā zālē un otrā stāva vestibilā ir apskatāma vērienīga Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa darbu izstāde, kas veidota sadarbībā ar mākslas centru "Zuzeum" un Zuzānu kolekciju. Izstādē aplūkojami vairāk nekā sešdesmit zināmi, kā arī līdz šim neredzēti J.F.Tīdemaņa darbi no dažādiem daiļrades periodiem.  Ekspozīciju papildina fotogrāfijas, dokumentālas liecības, kā arī kuratores, Tīdemaņa daiļrades pētnieces Ingūnas Ģēģeres apraksti un teksti.

Jānis Ferdinands Tīdemanis dzimis 1897. gada 1. oktobrī Ventspilī. Studējis mākslu Beļģijā, Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā un Antverpenes Augstākajā Mākslas institūtā, apgūstot oforta tehniku kā arī portreta un figurālo kompozīciju gleznotāja prasmes. 1936. gadā mākslinieks atgriezās Latvijā, bet 1944. gadā devās trimdā uz Šveici, no kurienes pēc četriem gadiem – uz Kanādu. Miris 1964. gada 12. aprīlī Toronto.

Video izstrādātājs – "M27 media". Pirmā saruna par izstādes tapšanas gaitu ar Kristianu Brekti pieejama Liepājas muzeja socālā konta Facebook:  https://www.facebook.com/Liepajasmuzejs un Youtube kanālā: https://youtu.be/2M4kv5LCQ9Q .

Izstāde "JĀNIS FERDINANDS TĪDEMANIS. Darbi no Zuzuānu kolekcijas" tapusi Liepājas muzejam sadarbojoties ar mākslas centru "Zuzeum" un Zuzānu kolekciju. Izstāde būs aplūkojama līdz 2022. gada 3. aprīlim.

Atgādinām, ka ieeja muzejā un izstāžu apmeklējums pieejams pieaugušajiem, uzrādot sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic Covid-19 testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.