10. decembrī pulksten 14 Liepājas muzeja telpās, K. Ukstiņa ielā 7/9, notiks diviem ievērojamiem 20. gadsimta Liepājas mediķiem veltīts pasākums.

Dr. Nikolajam Zandbergam šogad paliktu 120 gadu, savukārt Dr. Helmuts Klēšmits varētu svinēt 100 gadu jubileju. Viņi abi bija ķirurgi un leģendāras personības Liepājas medicīnas vēsturē.

Plkst. 12 paredzēts piemiņas brīdis Centrālkapos. Tiem, kuri vēlas izrādīt cieņu Dr. Zandbergam un Dr. Klēšmitam, noliekot ziedus pie viņu kapiem, jāpulcējas pie kapličas.

Pasākums turpināsies Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, kur notiks izstādes „Liepājniekiem veltīts mūžs. Ārsti Zandbergs un Klēšmits” apskate izstādes autoru pavadībā. Tā veidota, Liepājas muzejam sadarbojoties ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja galveno speciālistu Mārtiņu Vesperi. Daļu no priekšmetiem izstādei devušas Emma Klēšmite un Irina Tīre. Būs iespēja dzirdēt mazāk zināmus faktus no ārstu biogrāfijas un Liepājas medicīnas vēstures.

Pulksten 14 visi, kuri vēlas dalīties savās atmiņās par abiem ārstiem vai tās uzklausīt, aicināti uz atmiņu pēcpusdienu. Pie tējas galda savās atmiņās dalīsies Nikolaja Zandberga un Helmuta Klēšmita bijušie kolēģi un medicīnas māsas.

Liepājas muzejs krājuma ziņā ir viens no lielākajiem pašvaldības muzejiem Latvijā. Tā krājumā ir vairāk nekā 100 000 muzeja priekšmetu.

Savukārt Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē. Pašreiz muzeja krājumā ir vairāk nekā 200 000 muzeja priekšmetu, kas stāsta par medicīnas attīstību no vissenākajiem laikiem līdz mūsu dienām.