Piektdien, 6.augustā, pulksten 20 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 norisināsies dārza svētki Spānijas noskaņās, kuru laikā brīvdabā uz lielā ekrāna būs iespēja baudīt izcilā, starptautisku atpazīstamību ieguvušā un godalgotā spāņu pianista Pablo Galdo klavierkoncerta ierakstu, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare.

Pablo Galdo ir Spānijā dzimis pianists, kurš ar izcilību absolvējis Vigo Supe–rior konservatoriju. Savas zināšanas papildinājis arī Ferenca Lista akadēmijā Budapeštā, Mozarteum Universitātē Zalcburgā un Čaikovska konservatorijā Maskavā.
 
Pablo Galdo koncertējis vairāk nekā 40 valstīs, tostarp Francijā, Grieķijā, Austrālijā, Lielbritānijā, Islandē, Ķīnā, Krievijā, ASV, uzstājoties kopā ar dažādiem orķestriem un ir arī dažādu starptautisku pianisma konkursu finālists, laureāts un žūrijas loceklis. Šobrīd Pablo Galdo savu koncertdar–bību apvieno ar klavierspēles profesora amatu vairākās mūzikas aug–stskolās.

Dažādās publikācijās un koncertu recenzijās izcelta viņa izcilā klavierspēles māksla, minot salīdzinājumu, ka koncertu laikā pianista būtība gluži vai saplūst ar instrumentu.  Galdo izcilā klavierspēles tehnika un personība rosina klausītāju iztēli un aizved gleznainā skaņu ceļojumā.

Koncertierakstu piektdienas vakarā kuplinās arī stīgu instrumentu duets – čellistes Ditas Baronas un vijolnieces Beatas Zariņas – Blaščinskas uzstāšanās ar īpaši sagatavotu spāņu dzīvās mūzikas programmu. Uz vietas būs iespējams iegādāties arī spirdzinošus dzērienus un gardas uzkodas dārza bufetē.

Pirms koncerta Liepājas muzeja dārzā, pulksten 16 Liepājas muzejā ikviens interesents ir aicināts uz zinātniskajiem lasījumiem, kas veltīti Latvijas un Spānijas diplomātisko attiecību simtgadei. Tajos uzstāsies Dr.Hist. Argita Daudze, Latvijas vēstniece Spānijā (2016–2020) ar lasījumu "Latviešu – spāņu kontakti vēsturiskā griezumā". Dr.Phil. Maija Kūle, Latvijas Universitātes profesore, Filozofijas un socioloģijas institūta direktore runās par 19.gadsimta spāņu rakstnieku un diplomātu Anhelu Ganivetu. Latvijas Universitātes doktorants Valters Zariņš referēs par tēmu – "Spāņu filozofs Hosē Ortega i Gasets un mūsdienas". Lasījumus noslēgs tulkotāja no spāņu valodas – Signe Sirmā ar Hosē Ortegas i Gaseta darba "Masu sacelšanās" fragmenta lasījumu.

Savukārt plkst. 18 zinātniskajiem lasījumiem sekos spāņu fotogrāfa Tonjo Vila izstādes “Galīsijas bākas” atklāšana Liepājas muzeja anfilādes izstāžu zālē.

Liepājas muzeja rīkotā Latvijas un Spānijas starpkultūru saskarsmes diena notiek ar Liepājas kultūras pārvaldes un Spānijas Karalistes vēstniecības Latvijā finansiālu atbalstu.

Vēršam uzmanību, ka, ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, personām no 12 gadu vecuma pie ieejas ikvienā Latvijas un Spānijas starpkultūru saskarsmes dienai veltītajā norisē līdz ar personu apliecinošu dokumentu būs nepieciešams uzrādīt sertifikātu par izslimošanas, vakcinācijas vai pēdējo 48h laikā veiktu, negatīvu "Covid–19" testa, vai pēdējo 6h laikā veikta antigēna testa faktu.