Sestdien, 13.maijā, no pulksten 19 līdz pulksten 10 starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" laikā Liepājā apmeklētajiem durvis vērs un piedāvās radošu "Muzeju nakts" programmu Liepājas muzejs, Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams" un 29 citas Liepājas izglītības, kultūras, un tūrisma iestādes, liekot rosībai valdīt un radošajai dzirkstij gailot gan Liepājas sirdī, gan otrpus Tirdzniecības kanālam, gan arī citviet pilsētā, informē Liepājas muzeja Sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Liepājas sirdī – Rožu laukumā – galerija "Romas dārzs" apmeklētājiem piedāvās apmeklēt Leļļu mākslas un dizaina muzeju, kā arī tā brīža aktuālās izstādes, bet Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma koncertdārza "Pūt, vējiņi!" pirmās sezonas mirkļu foto izstāde "Tikai tā!".

Turpretim Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs neierastā laikā aicinās apmeklētājus izzināt Liepāju, piedalīties viktorīnā par sienu gleznojumiem Liepājā, kā arī priecēs ar muzikālu priekšnesumu Daces Milzeres (ģitāra) un Martas Rozentāles (čells) izpildījumā.

Savukārt Liepājas pilsētas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā varēs tikties ar blogeri un Barona ielas grāmatnīcas "Jānis Roze" veikala vadītāju Kristīni Pīkenenu, kura stāstīs par "Piecas grāmatas piecās rokassomiņās".

Blakus, Liepājas Pētertirgū darbosies nakts tirgus, kurā varēs baudīt saldus un sāļus labumus, Latvijā darinātus vīnus, karstos ēdienus un dzērienus. Būs arī iespēja piedalīties loterijā, aplūkot senlietu ekspozīcijas, piedalīties sarunās un stāstos, aplūkot seno laiku fotogrāfiju video stāstu, klausīties vinila plašu mūzikas skaņās, kā arī tikties ar Zemessardzes 44. kājnieku bataljona zemessargiem, iepazīties ar ekipējumu un aplūkot militāro tehniku.

Šogad uz "Muzeju nakts" aktivitātēm pirmo reizi aicinās mūzikas telpa "Vinilkoks", kuru telpās skanēs vēja skarto liepājnieku radītā un atskaņotā mūzika un, baudot gardu kafiju, varēs tikties ar interesantām personībām.

"Muzeju nakts" programmas jaunums ir arī kultūras un atpūtas vieta "Pegaza pagalms". Pegaza pagalmā un viesistabā paredzēta satikšanās ar dažādiem gadsimtiem notikumā "Cauri gadu simtiem", multimediāla ekspozīcija "Izdīgt kā zālei caur asfaltu", kā arī varēs baudīt Kuršu laukuma noskaņu.

Īpašs "Muzeju nakts" "walk-in" tetovēšanas (līdz plaukstas lielumam) pakalpojums ir paredzēts "Tinte & Kafija". Turpat uz vietas varēs baudīt arī gardu kafiju un kokteiļi, kā arī iepazīt un iegādāties unikālus un rokām darinātus aksesuārus.

Savas durvis vērs arī ekspozīcija "Pie Miķeļa", kur vakara gaita apskatei būs pieejama Miķeļa Golta (1922–2007) ekspozīcija – gleznas un mākslinieka dzīves gājums, bet pa dienu – radošā darbnīca bērniem un radoša saruna par kreativitātes veicināšanu, ko vadīs Mg.paed. Linda Ozoliņa.

Turpat netālu radošā studija "Uzmanību, bērni!" aicinās uz radošām darbnīcām, aktivitātēm ar cirka tematiku, laimes ratu, izklaidēm un spēlēm ar animatoriem.

"Muzeju nakts" ietvaros Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" aicinās liepājniekus un pilsētas viesus atklāt šī gada moto "Dzīvo radoši!" caur skaņu mākslas pasauli. Pasākuma centrālais notikums būs iespēja pieredzēt Platona Buravicka imersīvās jeb telpiskās skaņas instalāciju "Sevis meklējumos"

Pirmo reizi durvis "Muzeju naktī" vērs arī restorāns "Parka Paviljons", kurā nakts ietvaros gaidāmas radošas aktivitātes un terases skatuves sezonas atklāšana. Uz skatuves kāps Reinis Lapa (flauta) un Elizabeta Lāce (arfa), Karīna Tatarinova (balss) un Miks Akots (ģitāra), kā arī džeza trio – Beāte Zviedre (balss), Dāvis Bindemanis (piano) un Jānis Rubiks (kontrabass).

Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad Muzeju naktī aktīvi piedalās arī Liepājas izglītības iestādes – J. Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskolā, Liepājas 7. vidusskola, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, RTU Liepājas Jūrniecības koledža, Liepājas Valsts tehnikums un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija, piedāvājot aplūkot izstādes, piedalīties radošajās darbnīcās un citās aizraujošās aktivitātēs.

Otrpus Tirdzniecības kanālam un Karostas pusē par naksnīgu rosību gādās Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC), Liepājas Valsts tehnikums, Liepājas SEZ pārvalde, kultūrvieta "Atmodas dārzs", Karostas un Neatkarības kara muzejs Redanā, Karostas ūdenstornis un Karostas ģimeņu atbalsta centrs "Miera osta".

"Muzeju nakts" laikā kritīs ne tikai zvaigznes, bet arī cenas – šajā naktī īpaši "Muzeju nakts" piedāvājumi būs rodami Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", Zvaigznes grāmatu namā, grāmatnīcā "Zvaigzne ABC", grāmatnīcā "Globuss" un SIA "Euroskor Latvijā"  veikalā.

Sestdien, 13. maijā plkst. 19 Liepājas muzeja dārzā uz "Muzeju nakts skatuves" atklās ne tikai Eiropas Muzeju nakti Liepājā "Dzīvo radoši!", bet sezonu atklās arī "Libau Train" – vilcieniņš laikā no pulksten 19.00 līdz pulksten 1 kursēs pa noteiktu maršrutu, un pirmie pasažieri tiks uzņems pulksten 19 pie Liepājas muzeja Kūrmājas prospektā 16/18.

Citviet pilsētā tā pieturvietas būs Čakstes laukums, Siena tirgus autobusa pietura, Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams" un Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars." Iegādātā biļete būs derīga uz visu nakti, īpašā "Muzeju nakts" cena – 4 eiro.

Atgādinām, ka ieeja muzejos un dalība sadarbības partneru organizētajos pasākumos 13. maijā ir bez maksas.

Plašāka informācija par Liepājas "Muzeju nakts" norisēm "Dzīvo radoši!" un pasākuma programma pieejama: https://ej.uz/muzejunaktsliepājā2023-programma, kā arī "Muzeju nakts Liepājā" Facebook lapā: www.facebook.com/MuzejuNaktsLiepaja. Papildu informācija par starptautisko akciju pieejama: latvia.icom.museum.lv/muzeju-nakts/ un www.nuitdesmusees.fr.