Saulainā 11.maija pēcpusdienā, Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē tika atklāta 20.starptautiskā gleznotāju un zīmētāju plenēra “Pilsēta un jūra" darbu izstāde.

Kā izstādes atklāšanā sacīja viens no tradicionālā plenēra rīkotājiem – Aivars Kleins, izstādē "solīdākā noformējumā" – "Galerijas "Klints"" galdnieku darbnīcā izgatavotos skaistos rāmjos – skatāma iepriekšējās vasaras plenērā tapušo darbu "izlase".

Izstāde, pēc Kleina sacītā, ir kā vēl viens paldies māksliniekiem. Savukārt, kā izteicās Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens, – tas ir starta šāviens nākamajam, proti, šā gada plenēram, kurā gatavību piedalīties jau izteikuši ap 35 māksliniekiem no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, iespējams, arī Šveices.

Pērn, 20. plenērā, piedalījās 30 mākslinieki no dažādām Latvijas vietām – Liepājas, Jēkabpils, Madonas, Rīgas un Jūrmalas, kā arī mākslinieki no Lietuvas, Baltkrievijas un viens, latviešu izcelsmes mākslinieks, no ASV.

Plenērs ir īpaša gleznošanas disciplīna, kas liek māksliniekam saņemties, liek iziet ārpus darbnīcas sienām, izstādes atklāšanā atzina Maruta Eistere, viena no plenēra jaunākajām dalībniecēm.

Aivara un Ingas Kleinu jeb "Galerijas "Klints"" rīkotais starptautiskais zīmētāju un gleznotāju plenērs gadu gaitā izvērties par nozīmīgu Liepājas kultūras notikumu. Plenērā piedalījušies mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, ASV, Korejas, Francijas, Šveices, Polijas un Vācijas.

Pa šiem gadiem plenērā tapušo darbu skaits mērāms tūkstošos. Daudzas gleznas rotā Liepājas pašvaldības iestāžu un sponsoru – Kultūras pārvaldes, Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes, ostas uzņēmumu – telpas. Arī plenēra rīkotāji ir izveidojuši vērā ņemamu mākslas darbu kolekciju, kas apliecina Liepājas un jūras skaistumu, daudzveidību, atspoguļo dažādu paaudžu mākslinieku rokrakstu un Liepājā gūtos iespaidus.To, kas paliks aiz mums, kā izstādes atklāšanā uzsvēra Aivars Kleins.

Plenēra rīkotāji aicina māksliniekus pievērsties jūras, pilsētvides, vēsturiskā mantojuma tēmām. Gleznās iemūžināta mūžam mainīgā jūra, Liepājas skati, pilsētas ielas un mājas, osta, pludmale – no tradiconāliem un arī ļoti neparastiem skatu punktiem.

Jau vairākus gadus notiek arī plenērs “Mazā marīna", kurā līdzās māksliniekiem glezno un zīmē bērni.

Izstāde, kuru, atšķirībā no plenēra noslēguma ekspozīcijas pērnajā jūlijā, netraucēs apskatīt lietus, aplūkojama līdz 12.jūnijam.