Vecajā Liepājas kurpju fabrikā jeb „KU:FA” sestdien, 1.oktobrī, norisinājās mūsdienīgs kultūras sarīkojums „Akti naktī 2011”.

 Pasākumā piedalījās dažādu kultūras un mākslas virzienu pārstāvji – mūziķi, mākslinieki, aktieri, audiovizuālo instalāciju veidotāji, modes mākslinieki, sienu gleznotāji, dzejnieki, cirka ļaudis un citi. Pieteikties un ņemt dalību tajā ar savu priekšnesumu bija iespēja ikvienam māksliniekam.

Dzīvība „KU:FĀ” sākās līdz ar krēslas iestāšanos, pulksten 20. Pasākuma „sudrabā kaltie” vārti tika vērti vaļā svinīgā gaisotnē, kad klavieru pavadībā ikviens varēja doties baudīt sev patīkamāko. Līdz pusnaktij skatītāji varēja klausīties akustisko mūzikas programmu, skatīties teātri un vērot kā darbojās mākslinieki vecās fabrikas teritorijā, kā arī iemēģināt roku dažādās darbnīcās. Ap pusnakti bija vērojams uguns šovs, kas bija kā iesākums tālāk sekojošajam nakts pasākumam, dēvētam par „Trokšņu mākslinieka Alex&Co performanci”.

Ieejas maksa bija svece, lukturītis, vai jebkāds cits gaismas nesējs, kas naksnīgo fabriku padarīja daudz gaišāku. Līdzi bija jāņem katram pašam sava krūzīte, jo bija dabūjama silta tēja, taču pasākuma vadītāji bija parūpējušies arī par tiem, kas šo informāciju nebija lasījuši, un glāzes tējai varēja saņemt turpat uz vietas.

Pēc svinīgās pasākuma atklāšanas sekoja tautisko deju ansambļa „Rucavietis” priekšnesumi, kas aizrāva daudzus atnākušos. Tika izdejotas un līdzi izdziedātas gan latviešiem pazīstamas tautas dziesmas, gan ne tik zināmas, bet ar savu skanējumu ne vienu vien klausītāju aizraujošas melodijas.
Arī ērmriteņu izstāde piesaistīja dažāda vecuma publiku, kas nebaidījās pat sēsties tiem virsū un mīt pedāļus, bet pie klavierēm visa vakara garumā sēdās ikviens interesents, kam bija drosme parādīt savu pianista talantu klātesošajiem.
 
Ceļojošā cirka studija „Beztemata” vakara sākumā piedāvāja skatītājiem „Aktus” dažādās interpretācijās, bet līdz ar pusnakts iestāšanos cirka studija demonstrēja grandiozu uguns šovu. Gandrīz ikvienam liepājniekam zināms, kas ir „Beztemata”, tāpēc arī cirka priekšnesumi nepalika nenovērtēti.

„KU:FA” apmeklētāju garāmejošos skatienus, izbrīna pilnās sejas, steidzīgos soļus iemūžināja Liepājā pazīstami fotogrāfi: Jānis Dreimanis, Jānis Rozenšteins, Edgars Pohevičs un citi. Bet foto „Online” piedāvāja foto studija „FOTAST”.

Īsfilmu skate „Cita dimensija”, ko veidoja Liepājas Universitātē (LiepU) studējošie jaunieši, piesaistīja visplašāko skatītāju ievērību, jo īsfilmas ar savu konkretizēto vēstījumu spēja noturēt skatītāju uzmanību līdz pašām pasākuma beigām.
 
Skatītāju aplausus izpelnījās arī jau atzinību guvusī izrāde „Žurka”, ko piedāvā „Goda teātris”. Telpu izvēle aktieriem bija kas jauns, kas nebijis, bet, kā atzina viņi paši: „Šāda neierasta vide rada vēlmi strādāt un pilnveidoties.”
 
Biedrības „Radi Vidi Pats” radošās darbnīcas nepiesaistīja tik daudz skatītājus, kā tas izdevās audiovizuālo instalāciju māksliniekiem. Šeit bija iespēja aplūkot audiovizuālo instalāciju „Pie sevis”, ko piedāvāja Liepājas mākslas vidusskolas apģērbu dizaina nodaļa sadarbībā ar audio vizuālo multimediju mākslas nodaļu, kā arī „Pērkamā realitāte”, kuras autors bija 1000 PIXELS, un daudzi citi. Izstādes un radošās mākslas darbnīcas piedāvāja Valdis Mackars un fon Art group, „Vakara stundija” LMV un citi.

„Nakts tēja” bija vieta „KU:FA” pagrabtelpās, kur omulīgā gaisotnē iekārtotā telpa pulcēja muzikālākos, dziedošākos un radošākos pasākuma apmeklētājus. Tika izdziedātas latviešu tautā pazīstamas ziņģes, tādas kā „Meitene, zeltene”, „Nāk nakts”, „Dūdieviņš” un citas, kas klausītāju atbalstu guvušas jau daudzu desmitu gadu laikā, tādā veidā arī pierādot, ka „KU:FA” sevī apvieno dažādu stilu apmeklētājus. Tika spēlētas arī mazpazīstamākas dziesmas, kas, skanot ģitāras stīgām, pagraba telpā ieguva burvīgu noskaņuu. Traukā šķindot ziedotajām monētām, tika attaisnots vietas nosaukums, un radošie apmeklētāji savas balsis sildīja ar dabīgu liepziedu tēju, ko daudzi atzina par patiešām gardu.
 
Blakus „Nakts tējas” telpai bija iekārtota vieta, kas tika dēvēta par „Olu”. Savukārt LiepU radošā apvienība piedāvāja saviem interesentiem nākt un piedalīties „Ola"-s reklāmas video tapšanā, kas ar pasākuma laikā iegūtajām bildēm drīz taps par skatāmu materiālu. Bija iespēja arī šo to uzgleznot un piegleznot, jauki papļāpāt, par ziedojumiem iegūt kādu apģērba gabalu, kas valkātājam kļuvis lieks, vai uzspēlēt „beer pongu”.
 
 Pēc pusnakts skatītāji varēja noskatīties Mārtiņa Eihes teātra izrādi, pēc kuras sākās „Trokšņu mākslinieka Alex&Co performance”. Tiem, kam bija nepieciešams atvilkt elpu un sasildīt nosalušās rokas, varēja doties pie nelielā ugunskura fabrikas pagalmā, uz kura karsējās čuguna katls.

„KU:FA” telpās esošās problēmas ar elektrību daudziem bija šķērslis, lai turpinātu baudīt pasākumu, bet izturīgākie šīs ķibeles uzskatīja par pietiekami labu iemeslu, lai iepazītos ar sarīkojuma līdzautoriem, savukārt citiem tas bija veids, kā saliedēties ar „KU:FA” sētā esošajiem cilvēkiem, kuri, bungu un citu mūzikas instrumentu pavadībā vienojās kopīgā dziesmā, dejā, vai vienkārši sarunā par un ap šo pasākumu.