„Promenade Hotel” Hika zālē apskatāma ceļojošā izstāde „Unikāli būvkadri” jeb „Piecas minūtes līdz arhitektūrai”, ko sagatavojis izdevums „Latvijas Būvniecība”.

Savu ceļu izstāde sāka ar ekspozīciju Latvijas Arhitektūras muzejā pērnpavasar. Kopš 2013.gada ekspozīcija bijusi izstādīta lielākajās Latvijas pilsētās un tagad iegriezusies arī Liepājā, lai atklātu būvprocesu aizkulises.

"izstādē nav neviena nejauša kadra, katrs kadrs ir "izsēdēts", gaidot īsto apgaismojumu, meklējot labāko rakursu, turklāt visas fotogrāfijas tapušas, fotogrāfējot uz filmas," atklāja Agrita Lūse.

Izstādes mērķis ir gan atklāt unikālu ēku būvniecības un konstrukciju aizkulises, gan spodrināt būvnozares prestižu, izstādes atklāšanā uzsvēra žurnāla "Latvijas Architektūra” galvenā redaktore Agrita Lūse un žurnālu "Latvijas Architektūra” un „Latvijas Būvniecība” projektu vadītāja Gunita Jansone.

Izstādē dota iespēja iepazīties un uzzināt vairāk par tādām ievērības cienīgām būvēm kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka; piemineklis "Māte Latvija" Rīgas Brāļu kapu ansamblī; Brīvības piemineklis; tirdzniecības centrs "Galleria Riga"; Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles zvanu tornis un tā zeltīšana; TV un sakaru retranslācijas tornis; daudzfunkcionālā 14 stāvu biroju ēka "Jupiter Centre"; "Zeimuļa" komplekss; dzīvojamā augstceltņu kompleksa "Skanstes virsotnes" ceturtā ēka; J.Čakstes bulvāris un gājēju tilts pār Driksas upi.

Šajā reizē izstādē nav redzams neviens Liepājas objekts, taču, kā solīja Gunita Jansone, nākamgad izstāde būs jau daudz plašāka – nevis uz desmit, bet 25 planšetēm, un tajā noteikti būs atspoguļota arī Liepāja.

Izstādes organizators – žurnāls „Latvijas Būvniecība”.

Ceļojošā izstāde „Unikāli būvkadri jeb Piecas minūtes līdz arhitektūrai” galvenokārt ar izdevuma „Lavijas Būvniecības” fotogrāfa Ainara Meiera, kā arī Sarmītes Livdānes, arhitekta Ingurda Lazdiņa fotogrāfijām un arhitekta Gunāra Birkerta skicēm tapusi 2013.gada sākumā izdevumu „Latvijas Architektūra” un „Latvijas Būvniecība” paspārnē.

Idejas un tekstu autori ir Agrita Lūse un Velta Holcmane, teksta par „Gaismas pili” autors – Jānis Dripe, makets – Artūrs Maurāns.

Izstāde Liepājā būs skatāma līdz septembra beigām.