Starptautiskais teātra festivāls "Homo Novus" savu desmito izlaidumu atzīmēs ar Latvijas mākslinieku projektu "Pēdējā humānā telpa".

11 Latvijas mākslinieku projekts "Pēdējā humānā telpa", ar kuru 2.septembrī pulksten 16 savrupmājā Aristīda Briāna ielā 9, Rīgā, sāksies "Homo Novus", būs lielākais un ambiciozākais projekts festivāla vēsturē, informē LETA.

Tajā iesaistīti vairāku jomu mākslinieki, kas kopš 1995.gada dažādos laika periodos sadarbojušies ar "Homo Novus".

Ar jaunām izrādēm, instalācijām un pat koncertu projektā piedalīsies režisori Pēteris Krilovs, Vladislavs Nastavševs, Valters Sīlis, Andrejs Jarovojs, scenogrāfi Monika Pormale, Izolde Cēsniece, Reinis Suhanovs, mākslinieku kolektīvi "Nomadi" un "umka.lv", kā arī modes mākslinieki "mareunrol's", preses konferencē teica "Homo Novus" direktore Gundega Laiviņa.

Viena no projekta "Pēdējā humānā telpa" izrādēm  – "Galdnieks un klusums", kuras režisors ir "Homo Novus" dibinātājs Pēteris Krilovs, veltīta Jūrmalciemā dzimušajam koktēlniekam Miķelim Pankokam. Viņa darbu lielākā kolekcija skatāma Liepājas muzejā.

"Pankokam 20.gadsimta 20.gados bija sarežģītas attiecības ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Otrā pasaules kara gados viņš pazuda bez vēsts, bet 1951.gadā kāds viņa darbu cienītājs Pankoku atrada psihiatriskajā klīnikā Šveicē, kur viņš mita ar diagnozi "šizofrēniķis". Pankoks nodzīvoja līdz pat 80.gadiem," stāstīja Krilovs. Viņš piebilda, ka koktēlnieka lomā iejutīsies liepājnieks Andris Strods, kam ir pieredze vājprātīgu cilvēku spēlēšanā. "Ceru, ka arī publika vairāk vai mazāk piedalīsies izrādē," izteicās režisors.

Runājot par festivālu, Pēteris Krilovs atzina: "Ja neskaita cilvēkus, ko esmu izaudzinājis kā aktierus, teātra režisorus un kino režisorus, šis festivāls ir tas, kas sniedz man vislielāko gandarījumu."

Viņš piebilda, ka festivāls spēj tik ilgi pastāvēt un attīstīties tālab, ka tas iecerēts kā utilitārs papildinājums jaunu cilvēku attīstībai. "Protams, bija arī ambīcijas – pārspēt Lietuvā notiekošo festivālu "Life" un festivālu "Baltoscandal" Igaunijā, taču pirmām kārtām "Homo Novus" ir kā papildinājums mācību procesam," sacīja Krilovs.

Līdzīgi Krilovam, arī apvienība "Nomadi" piedāvās ielūkoties tēmā par bezvēsts pazudušajiem. Kā žurnālistiem pastāstīja instalācijas "Bezvēsts pazudušie" autore Krista Burāne, viņa pētīs, kas notiek ar aktieriem un režisoriem pēc tam, kad izrāde ir izspēlēta. "Meklējam pazudušos cilvēkus, kas mēģinājuši piepildīt Latvijas teātra telpu, un noskaidrot, kas pēc viņiem ir palicis," bilda Burāne.

Savukārt Sīlis projektā "Pēdējā humānā telpa" iestudējis izrādi un instalāciju "Operācijai "Irākas atbrīvošana" – 10 gadi!". "Man bija jautājums par Latvijas izvēli doties Irākas karā. Atgriezos pie argumentācijām, kurās redzams, cik apsmieta, izņirgāta ir patiesība un cik melīgi ir iemesli, kālab Latvija tajā ir iesaistījusies," sacīja režisors.

Laiviņa pastāstīja, ka deja par teātri kā "pēdējo humāno telpu" pieder britu teātra zinātniekam Alanam Rīdam. "Rīds par šīs koncepcijas izmantošanu bija tik iepriecināts, ka ieradīsies Rīgā, lai iepazītos ar Latvijas mākslinieku veidoto projektu. Toties 6.septembra priekšpusdienā Rīds sniegs savu komentāru par redzēto. Ziņa, ka Rīds vēlas ne tikai novērtēt projektu, bet arī attīstīt sadarbību, ir pagodinoša," piebilda festivāla direktore.

Tāpat viņa piebilda, ka "Homo Novus" laika gaitā ir strādājis ar rīkotājiem, skatītājiem un māksliniekiem, lai veidotu jauno Latvijas teātra seju un mēģinātu mesties piedzīvojumos ārpus tradicionālā teātra.

Tādējādi tiek meklētas netradicionālas izrāžu norises vietas, piemēram, "Pēdējā humānā telpa" būs skatāma neapdzīvotā savrupmājā.

Kā ziņots, kopumā festivālā, kas Rīgā norisināsies no 2.septembra līdz 8.septembrim, tiks demonstrētas 12 ārvalstu un pašmāju izrādes, kas būs skatāmas ne tikai teātru telpās, bet arī citā vidē, piemēram, mežā, dzīvoklī un pilsētas ielās, toties līdztekus izrādēm, filmu seansiem un koncertiem, jaunā cirka izrādēm un citām festivāla piedāvātajām aktivitātēm tiks rīkotas arī diskusijas un domu apmaiņas.

Plašāk ar festivāla programmu, izrādēm un to veidotajiem interesenti var iepazīties festivāla mājaslapā "www.homonovus.lv", bet biļetes uz festivāla "Homo Novus" pasākumiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās, Latvijas Jaunā teātra institūtā un Kaņepes Kultūras centrā.