Piektdien, 10. maijā, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Ditas Lūses gleznu izstādi "Maigās iluminācijas".

"Mākslā mani interesē un aizrauj gaismas, telpas un laika emocionāla iedarbība. Caur savu glezniecību izzinu pasauli, tā ļauj man pētīt to, kā gaisma izceļ telpu, palīdz atklāt telpas dziļumu un veido noskaņu. Kā daudzi šajā laikā, arī es meklēju klusumu un vienatni, un tiecos to ienest arī savā glezniecībā. Gaisma un telpas perspektīva ļauj divdimensiju audeklam pārtapt par iluzoru trīsdimensiju gleznu", pauž starptautiski pazīstamā un atzītā latviešu māksliniece.

Ditas Lūses gleznas ir par gaismu un ēnu, par telpu un laiku, par dabas formu slepeno krāšņumu, par fragmentu un formas pilnību. Mirkļa starojumā radītais kadrs lauj apskatīt to, kas citādi ir neredzams, dod iespēja ielūkoties noslēpumā, atklāt paslēpto. Augu un cilvēku plastiskās līnijas iezīmējas rentgena staru radītajā gaismas spēlē.

Rentgena uzplaiksnījums ir pretstatā maigajai gaismai, kura gadu simtiem caur logu ailēm apspīd senās sienas, grīdas, telpas. Arī dienasgaisma dod iespēju redzēt citādi neredzamo.Pievienojot rentgenu attēliem dažādas raksturojošas lietas, tiek mainīts vai radīts jauns gleznas stāsts.

Dzīvojot telpās vai gremdējoties savā iekšējā pasaulē, jebkura saskarsme ar apkārtējo ir sava veida logs uz ārpusi. Un logs arī dod iespēju ieskatīties citā dzīvē, neredzot to skaidri, tomēr ļauj nojaust vai tikai iztēloties to, kas notiek citu namā, dzīvē, domās.

Logs ir dienasgaismas avots telpā, un, tikai pateicoties gaismai, vizuāli atklājas forma. Skats pa logu ir mirkļa apturēšana un iegaumēšana, un tai pat mirklī tas sāk apaugt ar subjektīviem emocionāliem papildinājumiem – tas ļoti spilgi izpaužas arī mākslinieces gleznās.

Dita Lūse izglītību guvusi Jana Rozentāla vidusskolā, Viskonsīnas Universitātē ASV un Latvijas Mākslas akadēmijā, iegūstot Mākslas maģistra grādu. Sarīkojusi 28 personālizstādes Latvijā un ārpus tās, kā arī piedalījusies daudzās vietējās un starptautiskās grupu izstādēs. Ir guvusi atzinību starptautiskos mākslas konkursos Indijā, Taivānā, Japānā, Vācijā, Francijā.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma no 10. maija līdz 2. jūnijam.

Muzejs informē, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.