Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē skatāma četru dažādu paaudžu latviešu un lietuviešu mākslinieku kopizstāde "Baltic Emergence", veltījums Baltu vienotībai.

Izstāde, kuras ideja dzimusi Liepājā, rikošeta veidā te arī atgriezusies. Kā pastāstāstīja viens no autoriem (pārstāvēts ar diviem darbiem) un reizē arī izstādes kurators, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors un glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš (1975), viņu uzrunājusi Lietuves vēstniecības kultūras padomniece Jurgita Apanavičūte, ar kuru savukārt bija runājuši Liepājas Kultūras pārvaldes darbinieki – par iespēju izveidot kopīgu izstādi, tādā veidā atzīmējot Baltu vienības dienu.

Vītoliņam uzticēta izstādes satura "latviskā" daļa, savukārt Apanavičūte iesaistījusi Lietuvas vecākās paaudzes mākslinieku, klasiķi (Vītoliņš viņa vietu Lietuvas mākslā salīdzināja ar Ilmāra Blumberga vietu Latvijas mākslā) Mikaloju Povilu Viluti (1944) – daudzkārtēju balvu ieguvēju un prēmiju laureātu, agrāko mācību spēku Viļņas Mākslas akadēmijā. Vilutis izlēmis, ka būs gana ar viņa paša darbiem, kurus atlasījis Vītoliņš. Gluži nejauši sakritis tā, ka Vītoliņa izraudzītās jaunās mākslinieces Alises Bēržvades (1991) grafikas ar savu kolorītu un Sabīnes Verneres (1990) darbi no projekta "#Blumbergs. Bezgalība" savā ziņā reflektē un harmoniski papildina lietuviešu vecmeistaru. Šiem darbiem savējos pieskaņojis arī pats Vītoliņš.

Atlasot darbus izstādei, uzstādīju divus mērķus, izstādes atklāšanā pastāstīja Vītoliņš – atvest kaut ko ļoti jaunu uz Latviju un atrast tādu kā tiltiņu, sadarbību, kas tos vieno.

Kopumā izdevies radīt interesantu ekspozīciju, kurā rodamas saiknes un sakarības abu valstu un dažādu paaudžu mākslinieku darbos.

Jurgita Apanavičūte izstādes atklāšanā atzina, ka Baltu vienotība lietuviešiem ir ļoti svarīga un pauda prieku, ka Liepājas ielās tik daudz dzirdama lietuviešu valoda. Diplomāte aicināja arī liepājniekus vairāk apmeklēt tuvākos kaimiņus – Lietuvu. Sarunā ar portālu kaimiņvalsts diplomāte atzina, ka Liepāja būtu ideāli piemērota vieta, kur izveidot vēl vienu Lietuvas pārstāvniecību Latvijā. Tas noteikti vēl vairāk stiprinātu abu tautu labās kaimiņattiecības, sadarbību un draudzību.

Izstādes atklāšanā Kultūras pārvaldes Kultūras projektu vadītāja Elita Medne atgādināja, ka Baltu vienības dienā 24.septembrī, kad Liepājā viesosies Latvijas Saeimas un Lietuvas Seima priekššedētāji, kā arī kultūras ministri un citas amatpersonas, paredzēta plaša kultūras programma. Baltu vienības dienā notiks amatnieku tirgus, dažādi koncerti. Pirmo reizi Liepājā uzstāsies jaundibinātais Latvijas Diplomātiskais koris kopā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jaukto kori "Intis".

Tāpat apmeklētājus priecēs postfolkloras grupa "Zari".