Atbildīgo institūciju sarunas liecina par pozitīvu virzību uz to, lai tiktu nodrošināts, ka Liepājas teātris varētu turpināt savu darbību, tajā skaitā, arī iestudējot jaunas izrādes, aģentūrai LETA pauda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Politiķis norādīja, ka Kultūras ministrijas (KM), Finanšu ministrijas, Liepājas domes un Liepājas teātra pārstāvji ir vienojušies, ka teātris iesniegs aprēķinus par nepieciešamo finansējumu saistībā ar "Covid-19" radītājiem zaudējumiem.

Ašeradens pirmdien šo jautājumu pārrunājis ar Liepājas domes priekšsēdētāju Jāni Vilnīti, kurš esot apliecinājis, ka arī pilsēta ir gatava iesaistīties Liepājas teātra atbalstīšanā. Izglītības komisijas vadītājs redz, ka teātri kopīgi varētu atbalstīt gan KM, gan Liepājas pašvaldība.

Pašlaik šajā jautājumā ir pozitīva virzība un vairs neveidojas situācija, kad Liepājas teātra vadītājam Herbertam Laukšteinam jāiet "no Poncija pie Pilāta", prasot risinājumus, uzsvēra Ašeradens. Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šajā jautājumā arī ir vērsusies ar vēstuli KM, lūdzot rast risinājumu. Ja tomēr nebūs redzams risinājums, tad šajā jautājumā varētu tikt sasaukta komisija sēde, jo nav pieļaujama situācija, ka pārtrauktu darboties viens no Latvijas vecākajiem profesionālajiem teātriem, akcentēja politiķis.

LETA jau vēstīja, ka gadījumā, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu "Covid-19" krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību. Liepājas teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tādēļ tas neguva valdības finansiālu atbalstu "Covid-19" radītās krīzes seku novēršanai.

KM Liepājas teātra vadībai lūgusi veikt detalizētākus aprēķinus par "Covid-19" ietekmi uz teātra līdzšinējo darbību, aģentūru LETA informēja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Lai pārrunātu iespējas Liepājas teātra finanšu situācijas stabilizēšanai, 24.jūlijā KM uz sarunu bija aicinājusi Finanšu ministrijas pārstāvjus, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku kultūras un sporta jautājumos Ati Deksni (LRA) un Liepājas teātra vadītāju Laukšteinu.

Plānots, ka puses atkārtoti tiksies augusta otrā nedēļā, aģentūrai LETA pavēstīja Deksnis. Viņš sacīja, ka KM lūgusi Liepājas teātra vadību aizpildīt anketu, kādu aizpildīja arī valsts teātri atbalsta saņemšanai. Pēc informācijas iesniegšanas Liepājas teātra situācija tiks vērtēta, skatoties analogi pret pārējiem valsts teātriem.