Piektdien, 15. martā, pulksten 20 Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls aicina uz talantīgā pianista Vestarda Šimkus solokoncertu "Lielajā dzintarā".

Programmā pianists iekļāvis deviņas Johana Sebastiana Baha korāļprelūdijas un pats savu kompozīciju "Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm", informē 27. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Margeviča.

"Šajā koncertā skanēs programma, kuru pēdējo gadu laikā esmu spēlējis klausītājiem Parīzē, Berlīnē, Minhenē, Lucernā un daudzviet citur Eiropā. Es pats ar īpašu interesi gaidu šo reizi, kad, spēlējot Bahu un savas "Sapņu ainas", varēšu pirmo reizi iepazīt "Lielā dzintara" kamerzāles akustiku. Mūzika šajā programmā ir pianistiski vērienīga un tēlaini mistiska," par gaidāmo koncertu stāsta Vestards Šimkus.

Pirmajā daļā skanēs 18. gadsimta baroka laikmeta ģēnija Johana Sebastiana Baha deviņas korāļprelūdijas, kas oriģinālajā versijā ir rakstītas ērģelēm, bet kuras 19. gadsimta nogalē klavierēm apdarināja leģendārais un apbrīnojami virtuozais itāļu pianists un komponists Feručo Buzoni. Tā ir kristīgi garīgas tematikas mūzika – sava veida reliģiskas atklāsmes. Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs Šimkus paša komponētās "Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm".

""Sapņu ainās" esmu mēģinājis ar skaņu palīdzību notvert dažus savus spilgtākos sapņus, lai neaizmirstu tos jau drīz pēc pamošanās. Sapņi ir mūsu zemapziņas mākslas darbi. Tā ir neizskaidrojama un mistiska pieredze, gluži tāpat kā reliģiskais pārdzīvojums Baha korālprelūdijās, tāpēc šajā koncertprogrammā esmu licis tiem abiem sastapties," atklāj Šimkus.

Pianists Vestards Šimkus ir dēvēts par "fenomenālu" (diriģents Pāvo Jervi), "iedvesmojošu" (BBC), "visaugstākās raudzes pianistu" (American Record Guide), kā arī par "vienu no jaunās paaudzes izcilākajiem pianistiem" ("Piano News"). Būdams 1. vietas ieguvējs vairākos starptautiskos konkursos, tostarp Marijas Kanalsas Starptautiskajā Pianistu Konkursā, viņš sāka gūt starptautisku atzinību, sadarbojoties ar BBC Filharmonijas orķestri, Birmingemas Simfonisko orķestri, Francijas Nacionālo orķestri un uzstājoties Lucernas, Šlēzvigas-Holšteinas, Reingavas, Bergenas un Lokenhauzas festivālos. Pianists ir saņēmis neskaitāmus apbalvojumus, tostarp arī Polijas un Igaunijas valstu augstākos apbalvojumus, kā arī ticis nominēts Starptautiskajai Klasiskās Mūzikas Balvai. Šimkus sevi ir pierādījis arī kā komponists, un atsevišķus viņa darbus ir izdevis prestižais Vācijas apgāds "SCHOTT".

Liepājas Simfoniskā orķestra izlolots 27. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 9. līdz 16. martam notiks orķestra mājvietā – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Divu nedēļas nogaļu garumā izskanēs pieci izcili koncerti, kas līdzās Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumam iepriecinās ar pasaulslavenā čellista Miša Maiska, talantīgā pianista Vestarda Šimkus, spožā igauņu diriģenta Risto Josta, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga", Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", kā arī citu zvaigžņu uzstāšanos. Plašāk par koncerta programmu: liepajassimfoniskais.lv .

Festivāla norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Liepājas pašvaldība, Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde, AS "Latvenergo", Dānijas vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.