Mārtiņdienā, 10.novembrī pulksten 19 Aizputes kultūras namā notiks Mārtiņa Freimaņa pirmo dziesmu koncertstāsts "I am fine".


Koncertstāstu veido 12 līdz šim plašākai auditorijai nezināmas mūziķa dziesmas, kuras viņš radīja 90. - tajos gados, mācoties Aizputes vidusskolā. Savas pirmās dziesmu pierakstu klades pēdējā lappusē Mārtiņš Freimanis uzšņāpis tekstu angļu valodā: i am fine. Tieši šī neviennozīmīgā frāze izvēlēta koncerststāsta nosaukumam.


Pilnībā saglabājot Mārtiņa Freimaņa radīto dziesmu mūziku un tekstus, katrai dziesmai tika meklēts un atrasts savs, unikāls skanējums, lai dziesmas iegūtu ne tikai vēsturiski svarīgu nozīmi, bet arī plašāku, mūsdienīgu skanējumu, lūkojot atklāt dziesmās iekodēto – viena jauna cilvēka vēstījumu pasaulei.


Dziesmas papildinātas ar šī projekta idejas autores un režisores – Mārtiņa Freimaņa draudzenes un skolasbiedrenes Maijas Kalniņas stāstījumu no laika, kad tapušas koncertstāstā izpildītās dziesmas.

"Tas būs īpašs un ļoti zīmīgs notikums, kad pirms 30 gadiem tapušās Mārtiņa dziesmas atkal atgriezīsies un skanēs vietā, kurā tās reiz tika radītas," par gaidāmo notikumu priecājas Maija Kalniņa.


Dziesmu aranžējumus un to skanējumus kopēji meklēja, veidoja un arīdzan izpilda īpaši šim projektam izveidota mūziķu komanda: Normunds Kalniņš, Ieva Tālberga, Roberts Dinters, Zanda Štrausa, Raitis Eleris, Māris Zīlmanis, Kaspars Boroduško un Maija Kalniņa.


"Manuprāt, koncertstāsts "I am fine" jeb Mārtiņš Freimanis pirms "Tumsas", ir visu pirms svētīgs darbs. Teju arheoloģisks izrakums, kas ir ne tikai vērtīgs kā atradums, kā liecība kāda spilgta talanta aizsākumam, bet kā jauns mākslas darbs, kas, izejot pamatīgu restaurācijas procesu, ieguvis savu patieso vērtību," tā koncertstāstu vērtē mūzikas producents un mūziķis Guntars Račs.


Šobrīd ar Mārtiņa Freimaņa fonda atbalstu notiek darbs pie šo dziesmu ieraksta, lai drīzumā tās būtu pieejamas un klausāmas ikvienam interesentam.


Maija Kalniņa par šī koncerstāsta izveidi saņēma Liepājas Kultūras gada balvu 2021.


Biļetes uz koncertstāstu iegādājamas "Biļešu Paradīze" kasēs un Aizputes kultūras namā.


10.novembrī Aizputē notiks arī citi Mārtiņam Freimanim veltīti notikumi, kas kļuvuši jau par Mārtiņdienas neatņemamu tradīciju. Pulksten 15 - Misiņkalna kapsētā notiks piemiņas brīdis mūziķa atdusas vietā, no pulksten 16 – 18 apmeklētājiem būs atvērta Mārtiņa Freimaņa piemiņas istaba Skolēnu Jaunrades centrā, Skolas ielā un visas dienas garumā pilsētas centrā skanēs Mārtiņa radītās dziesmas un mūzika.