6. aprīlī, Liepājas muzejā mazajā izstāžu zālē 22. starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra "Liepājas marīna’17" atlasīto darbu izstādi atklāja plenēra rīkotājs Aivars Kleins.

Gleznot plenērā, nozīmē iziet ārpus telpām un radīt jaunus darbus dabā. Tieši par to jau 23 gadus gādā Aivars un Inga Kleini, rīkojot vasaras plenēru "Liepājas marīna" vai, plenēra pirmsākumos un līdz 2007.gadam, – "Pilsēta un jūra" .

Par to, kāda ir plenēra lietderība un jēga, Aivars Kleins varot nolasīt lekciju vairāku stundu garumā, izstādes atklāšanā atzina mākslinieks, gan mierinot, ka šajā reizē viņš to nedarīs. Kleins atgādināja, ka šis ir laiks, kad viss strauji mainās un "lietas vairs nav paredzētas ilglaicīgai lietošanai", un māksliniekiem, kuriem jāmācās savs amats daudzus gadus pie labiem skolotājiem, ir grūti sacensties ar vienreizlietojamo lēto lietu ekspansiju. Tāpēc, "ja gribam labu mākslu, ir vajadzīgs atbalsts".

Atceroties, kā pirms 23 gadiem viss sākās, Aivars Kleins atzina, ka toreiz "bijām ar citādākiem ideāliem un bijām vairāk tādu". Mēģinājuši šaut vairākus zaķus vienlaicīgi – radīt mākslu, veicināt komunikāciju mākslinieku vidū un celt liepājnieku pašapziņu.

Runājot par "Liepājas marīnu", Kleins uzsvēra, ka tas ir mākslinieku vidē zināms notikums, kas ieņēmis stabilu vietu nedaudzo plenēru vidū, un tajā piedalās gan labi zināmi un jau novērtēti mākslinieki, gan jauni un daudzsološi talanti. Sevišķi laba sadarbība vairāku gadu garumā Kleiniem izveidojusies ar Jūrmalas mākslinieku grupu, ar Lietuvas māksliniekiem.

Būs arī plenērs "Liepājas marīna 2018" – izstādes atklāšanā apsolīja Aivars Kleins, un šoreiz par tā epicentru varētu kļūt Muitas māja.

Tradicionāli plenēra izstādei atlasīti darbi, parādot katra mākslinieka veiksmīgāko un raksturīgāko veikumu, kas tapis plenēra laikā.

22. starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenērā "Liepājas marīna’17" piedalījās vairāk nekā 35 gleznotāji un grafiķi, ne tikai no Latvijas – Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jūrmalas, Lielvārdes, Madonas, bet arī ārvalstu mākslinieki no Ukrainas, Lietuvas un Baltkrievijas. Arī šogad plenēra dalībnieku skaits un sastāvs būs līdzīgs, sacīja Kleins.

Plenērs notiek ar Liepājas kultūras pārvaldes un Liepājas SEZ pārvaldes līdzfinasējumu, kā arī uzņēmuma "DG Termināls" un SIA "Pica serviss" (tagad SIA "Tiamo") atbalstu.

Izstāde skatāma līdz 27. maijam. Ieejas biļetes cena: pieaugušajiem 1,50 eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1 eiro, bet bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas.