Eiropas kultūras galvaspilsēta Tartu 2024 ar programmu "Arts of Survival Documentaries" atklāj starptautisku filmu konkursu.

Lai meklētu idejas īsfilmām, ar mērķi iemūžināt Igaunijas dienvidu daļu Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024" mākslinieciskajā koncepcijā - "Izdzīvošanas māksla", Tartu 2024 komanda aicina filmu veidotājus no visas pasaules piedalīties radošo filmu konkursā, informē vietne liepaja2027.lv.

Darbu iesniegšanas termiņš – 2022. gada 1. decembris.

Kā stāsta "Arts of Survival Documentaries" mākslinieciskais vadītājs Kārels Kūrmā, šī ir pirmā reize, kad Igaunijas dienvidu daļas kultūra un vēsture tiek iemūžināta šādā mērogā: "Dokumentālās filmas ir ļoti īpašs mākslas veids, jo tas vienlaikus atrāda un nofilmē reālo dzīvi. Vietējie iedzīvotāji un ainava ir iedvesmas avots māksliniekam, lai dokumentālisti uz ar saviem instrumentiem, t.i., kamerām un mikrofoniem, radītu pilnīgi jaunu mākslas darbu.".

Stāstos plānots iemūžināt Igaunijas dienvidu daļā notiekošos sabiedriskos un kultūras procesus no citu valstu iedzīvotāju skatupunkta, izceļot kultūras rakstura īpašības, kas nav tik ļoti pamanāmas pašiem igauņiem.

Žūrija izvēlēsies ne vairāk kā astoņas idejas, kuras izskatīs, pamatojoties uz filmas ideju, saturu un īstenošanas iespējām, kā arī atbilstību vispārējai "Izdzīvošanas mākslas" koncepcijai. Projekta ietvaros katrai filmai piešķirtā dotācija ir līdz 34 250 eiro. Paredzamais īsfilmas garums ir 8-22 minūtes, filmēšana norisināsies no 2023. gada janvāra līdz tā paša gada decembrim. Filmas jāpabeidz līdz 2024. gada februārim. Pieteikumu iesniegšanas termiņš – 2022.gada 1.decembris.

"Izdzīvošanas mākslu dokumentālās filmas" ir iekļautas Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024" galvenajā programmā. Projekta izpildorganizācija ir nevalstiskā organizācija "Tartu Filmiselts". Projektu atbalsta "Tartu 2024 Foundation", "Igaunijas Filmu institūts" (Estonian Film Institute) un "Radošā Eiropa" (Creative Europe).

Papildu informācijai:


"Tartu 2024" "Izdzīvošanas mākslu dokumentālās filmas" https://tartudok2024.ee/

"Izdzīvošanas mākslu dokumentālo filmu" filmu konkurss https://tartudok2024.ee/en/the-arts-of-survival-documentaries-film-competition/

Eiropas kultūras galvaspilsēta "Tartu 2024" https://www.tartu2024.ee/et