SIA "Liepājas kafijas fabrika", kuras juridiskā un faktiskā adrese ir Grīzupes iela 2, Liepājā, ne tik lielos apjomos kā savos pirmsākumos, kad kafijas ražošana vēl notika Liepājas cukurfabrikas paspārnē, tomēr joprojām ražo gan Liepājas šķīstošo kafiju, gan malto kafiju, gan grauzdē un fasē kafijas pupiņas.


Par to trešdien, 1. jūnijā, pie "Liepājas kafijas fabrikā" grauzdētu pupiņu kafijas tases žurnālistiem pastāstīja uzņēmuma pārdošanas vadītājs Mihails Burešs, kurš pats SIA "Liepājas kafijas fabrika" strādā septiņus gadus, un arī iepriekš bijis saistīts ar šo nozari, tāpat kā uzņēmuma īpašnieki no Ukrainas. Savukārt ražošanas vadītājs Zigurds Kudums izrādīja ražotni un iepazīstināja ar kafijas ražošanas procesiem.


"Liepājas kafijas fabrika". Foto: irliepaja.lv.


"Latvijai ir paveicies, jo šī ir unikāla ražotne, nekur citur ne Skandināvijā, ne Baltijas valstīs, šķīstošās kafijas ražotņu nav," pastāstīja Burešs. "Tehnoloģija ir diezgan sarežģīta, dārga un unikāla – mēs izmantojam šķīstošās kafijas torni, un kafija tiek ražota vakuumā."


Šķīstošās kafijas ražošanas tehnoloģija, kas pārņemta no vāciešiem, nav mainījusies kopš rūpnīcas pirmsākumiem, arī daudzas iekārtas kalpo kopš tā laika, zina stāstīt ražošanas vadītājs.


Šķīstošās kafijas ražošana sākas ar zaļajām kafijas pupiņām, kas tiek grauzdētas, maltas un ražošanas procesā no tām tiek ekstrahēts šķīstošās kafijas pulveris. Tas top jau pieminētajā kafijas tornī no divdesmit procentīga kafijas ekstrakta, kuru var salīdzināt ar espreso, tikai 70 – 80 reizes stiprāku. Arī šķīstošās kafijas ražošanas iekārta līdzināa milzīgam espreso aparātam.


"Mēs aktīvi mēģinām attīstīt arī grauzdētas un maltas kafijas pārdošanu – pupiņas kilograma iepakojumā, kas tagad ir ļoti populārs segments, jo


pandēmijas laikā daudzi ir sapirkuši kafijas aparātus, un visiem patīk piespiest pogu un ātri uzvārīt kafiju," spriež Burešs.

Uzņēmums mēģina iekļūt visos tirdzniecības tīklos, un "ik pa brīdim mums arī izdodas, bet konkurence ir liela".


Visa Kafijas fabrikas vēsture, sākot no 1972.gada, redzama šajās bundžās. Foto: irliepaja.lv.


Kafijas pupiņas uzņēmums iepērk galvenokārt Dienvidamerikā – Brazīlijā, kas ir lielākā pupiņu audzētāja, kā arī citās šī kontinenta valstīs, arī Indijā un citur. Katrs iepirkums tiek rūpīgi atlasīts, visiem paraugiem fabrikas laboratorijā tiek veiktas analīzes, kafija tiek degustēta, un tikai pēc tam laista ražošanā.


Pēc Bureša sacītā, šobrīd uzņēmumam ir iespējas mēnesī saražot 50 tonnas šķīstošo kafiju un vairāk nekā 200 tonnas grauzdēto un malto kafiju. Viens no lielākajiem tirgiem "Liepājas kafijas fabrikai" joprojām ir Ukraina, kurai tiek ražota speciāla zīmola kafija. Tāpat savu produkciju uzņēmums tirgo Lielbritānijā, Polijā, Lietuvā, Igaunijā.


"Pērciet mūsu kafiju un jūs atbalstīsiet savas valsts ekonomiku!" – aicina "Liepājas kafijas fabrikas" pārdošanas vadītājs Mihails Burešs. "Arī "Liepājas kafijas fabrika" visas uzlīmes, iepakojumu pērk šeit, uz vietas". Foto: irliepaja.lv.


"Liepājas kafijas fabrikā" pupiņas nonāk galvenokārt caur divām Eiropas ostām – Hamburgu un Antverpeni, taču izmantota tiek arī Rīgas osta.


Kāpēc šķīstošā kafija?
Mihails Burešs stāsta, ka arī Latvijā joprojām ir liels skaits šķīstošās kafijas cienītāju. Kāpēc tā? Tāpēc, saka Burešs, ka pie mums saules nav tik daudz, un, lai sevi uzmundrinātu, paaugstinātu darbaspējas, cilvēki dzer kafiju.


"Šķīstošā kafija satur vairāk kofeīna, tāpēc tā momentā dod to uzrāvienu,

arī palielina koncentrēšanās spējas un uzlabo garastāvokli".


Bet kāpēc kafijas kokam ir vajadzīgs kofeīns? "Tas kokam ir dabīgs aizsarglīdzeklis pret insektiem," skaidro Burešs.


No tā izriet, ka vairāk kofeīna ir tajās pupiņās, kas augušas ne tik augstu kalnos, jo augstu kalnos insektu nav un nav vajadzīga aizsardzība pret tiem.


Kafijai ir arī dažādas garšas, un pārdošanas vadītājs izceļ tieši Brazīlijas pupiņas, kurām piemīt "šokolādes un riekstu garša".


Uzziņa
Kā pastāvīgs uzņēmums Liepājas kafijas fabrika tika izveidota 2001. gadā, atdalot to no Cukurfabrikas, kuru oficiāli likvidēja 2015. gadā, bet faktiski, saskaņā ar ES cukura reformu – 2007. gadā.


Kopš 2016.gada uzņēmums pieder Ļvivā reģistrētam Ukrainas-Anglijas kopuzņēmumam SIA "Galka ltd", bet no 2018.gada arī Nīderlandē reģistrētajam "Nedinvestment B.V". Patiesā labuma guvēji – Jurijs Dubovojs (Dubovyy), Volodimirs Pasternaks un Jaroslavs Volinets (Volynets) – ir Ukrainas pilsoņi.


2021. gadā uzņēmuma apgrozījums saskaņā ar "Lursoft" datiem bijis 1 205 271 eiro, peļņa pēc nodokļiem – mīnus 19 380 eiro, darbinieku skaits – 28 (šobrīd 25).