Ar avangarda koncertu čehu klarnetista Karela Dohnala sniegumā rīt, 12.martā pulksten 19 iesāksies 28. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla otrā nedēļas nogale.

Foto: Juris Novads.

Tam sekos ļoti īpašs salonmūzikas koncerts 13.martā un iespaidīgs festivāla noslēguma koncerts 14. martā, informē Liepājas Simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Ceturtdien, 12.martā (pulksten 19) zvaigžņu festivāls aicina piedzīvot izdompilnā modernista Karlheinca Štokhauzena unikālo solo koncertu "Arlekīns", ko izpildīs izcilais čehu klarnetists Karels Dohnals – Prāgas Valsts operas orķestra, Trio Amadeus un Prāgas PhilHarmonia Octet dalībnieks, Ostravas Universitātes profesors un visā pasaulē pieprasīts un sirsnīgi gaidīts meistarklašu vadītājs. Dohnala īpašā uzmanības lokā ir laikmetīgā mūzika, un Štokhauzena skaniski dejiskais šedevrs ir kā radīts izcilā mūziķa mākslinieciskajām spējām un lieliskajai humora izjūtai. Jau gandrīz 10 gadus viņš ar šo 45 minūšu garo mūzikas, dejas un improvizācijas rotaļu ar lieliem panākumiem ceļo pa pasaules koncertzālēm.

13.martā (pulksten 19) festivāla klausītājiem būs iespēja izbaudīt salonmūzikas koncertu pēc 19. gadsimta parauga. Muzicēs gan pasaulē atzītā soprāndziedātāja – Maija Kovaļevska, gan Čīlē rezidējošais latviešu painisma virtuozs un augstskolas docētājs Armands Ābols, ģitārists Māris Kupčs, kā arī Rīgas kamerkora "Ave Sol" vīru grupa un diriģents Jurģis Cābulis. Programma koncertā ir ļoti izmeklēta – skanēs gan Lūcijas Garūtas un Jāņa Mediņa skaistas, pārdompilnas dziesmas, gan Friderika Šopēna 9. opusa populārās noktirnes (naktsmūzika) un Roberta Šūmaņa "Bērnu ainu" izlase, kā arī Franča Šūberta nepelnīti reti skanošas kordziesmas.

Festivāla noslēgumā 14.martā (pulksten 18) abus izcilos mūziķus – operdīvu Maiju Kovaļevsku un pianistu Armandu Ābolu būs iespēja klausīties saspēlē ar Liepājas Simfonisko orķestri Atvara Lakstīgalas vadībā. Armanda izpildījumā dzirdēsim iecienītāko no viņa Bēthovena opusiem – Ceturto klavierkoncertu, savukārt Maijas Kovaļevskas dziedājumā varēs baudīt slavenu itāļu opermūziku no Pučīni, Verdi un Bizē repertuāra, toskait ārijas, kas iekļautas arī dziedātājas nesen izdotajā solo albumā, kas ierakstīts turpat koncertzālē "Lielais dzintars" kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

Atgādinām, ka no 7. – 14.martam Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisinās Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais nu jau 28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kurā piedalās izcilības no Brazīlijas, Čīles, Portugāles, Francijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas.

28. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atbalsta Latvijas Republikas kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta. Biļetes uz LSO rīkotajiem koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.