Koncertcikls "Iededz Gaismu" turpināsies trešdien, 28. decembrī pulksten 18 Promenade Hotel Hika zālē, kurā savus 10 kopīgos gadus mūzikā izspēlēs "Liepājas trio".

Tā spēlē mūziķes- pianiste Līna Andrejeva, vijolniece Beata Zariņa-Blaščinska un čelliste Dita Barona. Dažādos projektos visas trīs kopā muzicējušas jau kopš 1999.gada. Sapratušas, ka var kopā saspēlēties gan nopietnos gan izklaides žanros, mūziķes nolēmušas meklēt pašas savu repertuāru un tā 2001. gada 27. maijā Liepājas muzejā muzeja dienu ietvaros notika pirmais "Liepājas trio" koncerts.

10 gadu garumā trio sastāvs ir bijis nemainīgs un tā repertuārs ir kļuvis ļoti plašs. Tajā ir gan Bēthovena, Haidna un Mocarta darbi, gan romantiķu Smetanas, Dvoržāka, Brāmsa kompozīcijas, atrodami arī mūsdienu komponistu skaņdarbi, gan izvērstas formas, gan miniatūras, kā arī dažādas transkripcijas un aranžējumi. Diriģents Valdis Vikmanis mūziķes allaž ir mudinājis spēlēt arī latviešu autoru darbus. Tā "Liepājas trio" ir iestudējis Garūtas, Ivanova, Plakida, Eengelmaņa, Vaska, Kalsona, Dārziņa, Mediņa un citu latviešu skaņražu sacerējumus.

Iestudējot jaunu skaņdarbu, visas trīs trio dalībnieces vienmēr iepazīstas arī ar darba tapšanas gaitu. Tikai lasot un uzzinot, ko komponists darījis un domājis laikā, kad komponējis konkrētos skaņdarbu var saprast kāpēc šī kompozīcija ir tieši tāda un ne savādāka.

Sava jubilejas koncerta pirmajā mūziķes ir izvēlējušās atskaņot lielākas formas darbus – čehu komponista B. Smetanas un franču romantiķa E. Lalo trio. Smetanas darbu tāpēc, ka Liepājā tas nekad nav atskaņots, savukārt Lalo – tādēļ, ka tas pirms 10 gadiem tika spēlēts trio pirmajā koncertā. Otrajā daļā būs klausāma vecā gada noskaņojumam atbilstoša mūzika - gan J. Štrausa valši un polkas, gan franču un ungāru mūzikas ritmi.

Līdzās klasiskiem koncertiem, trio labprāt iesaistās arī dažādos netradicionālos projektos, piemēram, sižetiskos iestudējumos kopā ar aktieriem J. Dreiblatu, M. Martinsoni un E. Pujātu, viņu koncertu ir papildinājuši dejotāji. "Liepājas trio" viens no stabilākajiem partneriem ir Liepājas muzejs. Ir muzicēts gan muzeja izstāžu atklāšanās, gan sniegti koncerti muzeju nakts programmas ietvaros. Trio mūziķes atzīst, ka Latvijas muzeji un baznīcas viņām ir vienas no mīļākajām koncertēšanas vietām, jo šajās telpās ir laba akustika, skaista, estētiska vide.

10 gadu garumā piedzīvoti arī vairāki īpaši emocionāli brīži un kuriozi. Viens no spilgtākajiem notikumiem bijis – spēlēt priekšā prezidentei Vairai Vīķei Freibergai. Mūziķes atceras arī koncertēšanu nedaudz ekstrēmā atmosfērā – kādā muižā bez jumta, kā arī gadījumu, kad pa ceļam uz koncerta vietu nācies pašām salabot saplīsušo auto.

Kas ļāvis dažāda rakstura, tautību (Beata ir poliete, Līna – ukrainiete, Dita - latviete) un temperamentu mūziķēm 10 gadus turēties kopā? Mūziķes apgalvo, ka tā ir patika spēlēt. "Nekad neesam spēlējušas ar mērķi tikai nopelnīt. Mēs muzicējam un meklējam jaunus skaņdarbus savam repertuāram, jo mums patīk to darīt. Ar gadiem mums ir izveidojusies kopīga mūzikas izjūta, mēs jūtam viena otru ar mugurkaula smadzenēm" saka Dita Barona. "Mums uznāk arī nepakļāvības periodi, kad negribam viena otrā klausīties un katra velkam pavadu uz savu pusi. Tad pienāk brīdis, kad mēs pastrīdamies un atkal strādājam tālāk." piebilst Beata Zariņa.

Rīkotāji atgādina, ka mūziķa slimības dēļ pārceltais Rīgas saksofonu kvarteta 30. novembra koncerts notiks 2012. gada 12. janvārī. Iegādātās biļetes būs derīgas uz šo koncertu vai arī nododamas atpakaļ biļešu paradīzes kasēs.

Biļetes uz koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un interneta vietnē: http://www.bilesuparadize.lv vai uz stundu pirms koncerta tā norises vietā. Biļešu cenas ir 3 - 5 lati.
Koncertciklu rīko organizācija Via Cultura ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes atbalstu.

Koncertu dienā, uzrādot biļeti saņemsiet 10% atlaidi restorānā Piano viesnīcā Promenade Hotel.

Papildus informācija pieejama mājas lapā: www.viacultura.lv un www.draugiem.lv/iededzgaismu