Piektdien, 8.maijā, Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē atklāta 19.starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra "Liepājas marīna’14” darbu izlases ekspozīcija.

Tie ir pagājušās vasaras plenērā tapušie mākslas darbi – dažādu mākslinieku rokrakstos iemūžināta Liepāja un tās apkaime.

Izstādes atklāšanā mākslinieks un Liepājas Universitātes profesors Aldis Kļaviņš uzteica Kleinu ģimeni, kura, "neskatoties uz nievām, paļām, likstām", divdesmit gadus spējusi noturēt plenēra tradīciju, "uzturēt profesionālo mākslu līmenī pilsētā, kur nav nekādas profesionālās mākslas infrastruktūras!".

"To nevajag novērtēt par zemu," sacīja Kļaviņš.

Reizē ar izstādi klajā nācis arī Jelgavas tipogrāfijā iespiests kvalitatīvs darbu katalogs, kurā pārstāvēti mākslinieki, kas piedalījušies pēdējos trīs plenēros "Liepājas marīna" (2012–2014).

Aivara un Ingas Kleinu organizētais starptautiskais jūras glezniecības plenērs kļuvis par Liepājas vasaras kultūras dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Pagājušā gada jūlijā notikušā 19.starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra devīze bija "Klasika”.

Pērnajā vasarā plenērā pulcējās dažādu paaudžu mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un ASV. Jau otro reizi notika arī jauno mākslinieku plenērs “Mazā marīna”, kurā bērni gleznoja un guva pieredzi līdzās profesionāliem māksliniekiem.

Izstādē "Liepājas marīna'14” skatāmi 33 mākslas darbi. Mākslinieki pagājušā gada jūlijā iedvesmu smēlušies Liepājas pludmalē, gleznojuši ostu un Jūrmalciemu. Darbi tapuši dažādās tehnikās – eļļas gleznojumi, akvareļi, pasteļu zīmējumi ar daudzveidīgu skatījumu uz liepājniekiem ierastiem skatupunktiem.

Plenēra atlasīto darbu izstāde jau gadskārtēji notiek Liepājas muzejā. 2007.gadā noslēdzoties pirmajam marīnas plenēram, izstāde notika muzeja dārzā.

Izstādes atklāšanā plenēra rīkotājs un kurators Aivars Kleins fotoretrospekcijā atskatījās uz pagājušajiem radošajiem gadiem un prezentēja katalogu. Katalogs ataino pēdējo trīs vasaru plenēra darbus, tas Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu izdots Jelgavas tipogrāfijā.

Šogad notiks jau 20. starptautiskais gleznotāju un zīmētāju plenērs Liepājā.

"Jubilejas reizē atgriezīsimies pilsētā, tāpēc plenēra nosaukums atkal būs "Pilsēta un jūra"," izstādes atklāšanā sacīja Kleins. "Gribam reizē ar "Lielo dzintaru" dot arī savu pienesumu pilsētai".

Mākslinieks jau plāno plenēra norisi, un 18.jūlijā atkal iecerētas plenēra noslēguma izstādes atklāšana Liepājas muzeja dārzā.

Izstāde skatāma no 8. maija līdz 7. jūnijam. Ieeja bez maksas.