Nodibināta Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācija, aģentūru LETA informēja kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" pārstāvis Gints Ozoliņš.

Asociācijas dibināšanas dokumentu parakstījusi JVLMA, "Kremerata Baltica", trīs VSIA "Latvijas koncerti" pārstāvētie kolektīvi - Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris un Latvijas Radio Bigbends, kā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālā opera un balets, Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) un Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

Lai paustu vienotu redzējumu par Latvijas akadēmiskās profesionālās mūzikas vides pašreizējiem izaicinājumiem, turpmāko attīstību un nepieciešamajām izmaiņām, Latvijas akadēmiskās mūzikas profesionālie kolektīvi un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) ir vienojusies par kopīgas Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas izveidi.

Iniciatīvas mērķi saistāmi ar vajadzību aktualizēt un ciešā sadarbībā ar Kultūras ministriju (KM) risināt akadēmiskās mūzikas kolektīvu aktuālos izaicinājumus, kā arī lai pārstāvētu akadēmiskās mūzikas intereses valsts un starptautiskās institūcijās mūzikas nozares un profesionālās izglītības pilnvērtīgai darbībai un attīstībai.

Latvijas profesionālo mūzikas kolektīvu saimes mērķis ir veidot starptautiski konkurētspējīgu darba un izglītības vidi, lai pārskatāmā nākotnē piedzīvotu pozitīvu attīstības scenāriju - mākslinieku atgriešanos un jauno talantu noturēšanu Latvijā.

Tamdēļ Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas skatījumā ir nepieciešams apzināt un risināt gan mūziķu darba apstākļu un atalgojuma jautājumus, gan uzsākt pārmaiņas profesionālās mūzikas izglītības sistēmā, stiprinot JVLMA. Asociācija ir iepazīstinājusi kultūras ministru un KM ar tās darbības mērķiem un puses ir vienojušās par ciešu partnerību un sadarbību izaicinājumu risināšanā.