Svētdien, 26. septembrī, mūsdienu mākslas festivāla "Liepājas Mākslas forums" (LMF) ietvaros pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Kristīnes Brīniņas dokumentālā dejas izrāde "Izdzīvot bērnus", kurā pieci Liepājā dzīvojoši vecāki ir apņēmušies uz brīdi kļūt par saviem bērniem. Dejas jaundarbs ir horeogrāfes turpinājums dokumentālu, sabiedriski aktīvu un sociāli iekļaujošu laikmetīgās skatuves mākslas darbu radīšanā. Tās pamatā ir "Dokumentālā dejas metode", kas ir aizsākta 2015. gadā ar izrādi "Noķer mani", kas guva plašu skatītāju un kritiķu atzinību, un tika nominēta Spēlmaņu Nakts gada balvai 2016. Arī izrāde "Izdzīvot bērnus" top sadarbībā ar mūziķi Rihardu Efeju–Lībieti, scenogrāfi Ievu Kauliņu un skatuves mākslas platformu "pigeon–bridge'’.

Dokumentālā dejas izrāde "Izdzīvot bērnus" ir par tuvību un uzticēšanos starp vecākiem un bērniem, neslēpjot savas vājības, bailes, pieņemot vienam otru un atbalstot bez kritikas un šaubām. Apgūstot bērnu radītās situācijas, vecāki izaicina savas fiziskās izturības un precizitātes spējas, vienlaicīgi pārvarot personīgās bailes. Izrāde ir tapusi vairāku mēnešu garumā radošajai komandai regulāri pavadot laiku kopā ar pieciem 6 – 9 gadus veciem bērniem. Šis process tika dokumentēts un kļuva par pamatu izrādes stāsta radīšanai. Bērnu vecāki ir pieņēmuši šo izaicinājumu ar izpratni un iejūtību no dokumentālajiem video precīzi apgūt savu bērnu darbības. Ko nozīmē precīzi apgūt bērna izpratni par pasauli? Un kādu galu galā pasauli bērni redz šodien un kādu viņi saredz sev nākotni? Pieredzēm un paaudzēm satiekoties, vecāki un bērni kļūs viens otram aculiecinieki. Vecākiem izrāde ir griba un centieni iedziļināties savu bērnu sajūtās, domās un viedokļos, kamēr bērniem tā ir iespēja pieredzēt sevi vecāku izpildījumā. Viņu abpusēja uzticēšanās un mijiedarbība paplašina telpu izrādes stāstam, kas satiks skatītājus, lai uz brīdi dalītos šo pieredžu apmaiņas rezultātā.  

Idejas autore, režisore un horeogrāfe: Kristīne Brīniņa
Izrādes varoņi – bērni: Marta Riekstiņa, Roberts Gods, Hanna Matilde Dintere, Olivers Bilerts, Māra More
Izrādes izpildītāji – vecāki: Ilze More, Pēteris Riekstiņš, Roberts Dinters, Liena Goda, Marta Bilerte
Mūzikas autors: Rihards Efeja–Lībietis, izpilda: Rihards Efeja–Lībietis un izrādes dalībnieki
Scenogrāfija, kostīmi, video un dizains: Ieva Kauliņa
Dramaturģijas konsultante: Rasa Bugavičute-Pēce
Radošā producente: Zane Estere Gruntmane

Izrādes producents: mākslinieciskā platforma "pigeon-bridge", līdzproducents: "Cita Abra" ; sadarbības partneri: PxB, Liepajas koncertzāle "Lielais dzintars" un "Liepājas Mākslas forums".

Izrādes top ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) un Kurzemes plānošanas reģiona mērķprogrammas "Latvijas Valsts mežu atbalstītā Kurzemes kultūras programma 2021" un VKKF kultūras projektu finansiālo atbalstu.

Izrāde notiks brīvdabā — Liepājā, skvērā Avotu ielā 6 un skatītītājiem būs pieejama divos seansos — 26. septembrī pulksten 12 un 15. Dalība — bez maksas, ar iepriekšējo pieteikšanos. Apmeklētāju reģistrācija no 6. septembra būs pieejama mājas lapā lmf.lielaisdzintars.lv.

Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" organizētais mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas Mākslas forums" šogad — no 24. līdz 26. septembrim — jau septīto reizi aicinās būt kopā mākslas jaunatklājumu svētkos. Desmit spilgti notikumi piedāvās laikmetīgās mūzikas, vizuālās un kustību mākslas notikumus, kā arī divas pirmizrādes ģimenēm ar bērniem un Eiropas kino programmu. Visa festivāla programma un praktiskā informāciju par izrādes "Izdzīvot bērnus" norisi lasāma vietnē: lmf.lielaisdzintars.lv

Informācija par izrādi mājas lapās un sociālajos tīklos: www.pigeonbridge.com; @pigeonbridge, www.citaabra.lv / @citaabra