Sestdien, 26.septembrī, galerijā "Romas dārzs" Zivju ielā 3, Liepājā, noslēdzot izstādi "442 stundas", pulksten 12 būs tikšanās ar mākslinieci Andu Poikāni un viņas vadīta meistarklase "Cildinājums trauslajam", savukārt pulksten 22 ikviens aicināts uz komponista Ernesta Vilsona koncertu "šķietama priekšmeta šķietama aptveršana", informē galerijas vadītāja Astra Dzērve.

Māksliniece Anda Poikāne aicina ikvienu interesentu piedalīties meistarklasē, kurā iepazīstinās ar pašas izmantotu un izkoptu trīsdimensionālu papīra objektu veidošanas tehniku. Meistarklases ietvaros varēs piedalīties radošajā darba procesā, izgatavot savus papīra objektus – augus, iepazīties ar tehniskajiem izgatavošanas paņēmieniem un risinājumiem objektu veidošanā.

Vairākus gadus, meklējot tēlniecības formām vispiemērotāko vieglo un tomēr reizē apjomīgāko materiālu, māksliniece pievērsās papīra objektu veidošanai. Sākotnēji sīkas un vienkāršas formas kļuva arvien sarežģītākas un lielākas. Mazu un trauslu papīra objektu darinājumi pamazām tika radīti arvien apjomīgos un lielākos augu stilizāciju objektos un cilvēku un dzīvnieku figūrās pilnā augumā.


Iespējas, ko sniedz papīra objektu veidošana un būvēšana, māksliniecei ir devušas aizrautības pilnus radošus brīžus, kas vainagojušies vairākos izstāžu darbos un izmantoti videoprojektos. Arī izstādē "442 stundas" līdzās terakotas skulptūrām, eksponēti papīra ziedi un augi, kā arī videomāklas darbos izmantotas vieglas, bet apjomīgas papīra skulptūras. Andas Poikānes pēdējais papīra objektu lielformāta projekts "Trauslu objektu pārvietošana" radīts "Tēlniecības kvadriennālē Rīgā 2020".

Savukārt vakarā, pulksten 22, ikviens interesents aicināts uz komponista Ernesta Vilsona koncertu "šķietama priekšmeta šķietama aptveršana".

Koncertā izskanēs kopīgos skaņveides principos balstīta divpadsmit elektronisku skaņdarbu sērija. Katrs no skaņdarbiem apvienojams ar jebkuru citu un katra skaņdarbu kombinācija veidota vienreizējam atskaņojumam. Koncertam, noslēdzot izstādi "442 stundas", tiks radīts vienreizējs skaņdarbu sērijas "lasījums", iedvesmojoties no īpašās telpas un mākslinieces Andas Poikānes darbu klātbūtnes.

Ernests Vilsons ir komponists un skaņu mākslinieks, kurš dzimis un audzis Liepājā. Sešus gadus studējis kompozīciju un elektronisko mūziku Hāgas Karaliskās Konservatorijas Sonoloģijas institūtā. Rada un domā par mūziku.

Anda Poikāne dzimusi un augusi Dunalkā. Mācījusies Liepājas 1. ģimnāzijā un Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā. 2001.gadā absolvējusi Tēlniecības nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā. Piedalījusies dažādās grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārpus tās– Viļņā, Minhenē, Berlīnē, Venēcijā u.c. Andas Poikānes radošais rokraksts atpazīstams ar unikālām terakotas skulptūrām un meistarīgām sīkplastikas formām. Izstādēs piedalās ar lielformāta zīmējumiem, dažādu materiālu formas objektiem, videodarbiem. Kopā ar domubiedriem veido mākslas un skaņu projektus.


Andas Poikānes izstāde "442 stundas" galerijā "Romas dārzs" tika atklāta jūlijā, raisot lielu apmeklētāju interesi. Līdz šim brīdim izstādi apmeklējuši vairāk nekā 3500 interesentu.

Uz meistarklasi "Cildinājums trauslajam" iespējams pieteikties līdz 24.septembrim, zvanot uz galeriju "Romas dārzs" t. nr. 29489547. Dalībnieki ar materiāliem tiks nodrošināti. Dalības maksa – 5 eiro, vietu skaits ierobežots.

Koncerta ilgums 1 stunda, ieejas maksa 2,50 eiro, biļetes iegādājamas galerijā "Romas dārzs" stundu pirms koncerta.

Pasākumus atbalsta "Liepājas Kultūras pārvalde".