Piektdien, 13.janvārī, pirmizrādi kinoteātrī  "Balle” piedzīvoja režisora Jura Poškus melnbaltā komēdija "Kolka Cool”. Liepājā to var noskatīties līdz 19.janvārim.

Pēc pirmizrādes klubā "Fontaine Palace” norisitēja tikšanās ar filmas radošo grupu, kurā jebkurš varēja uzdot jautājumus aktieriem un režisoram.

Filmas pirmizrādi atklāja galveno varoņu atveidotāji – Nacionālā teātra aktieris Artuss Kaimiņš (Andža), Jaunā Rīgas teātra aktieri Andris Keišs (Gvido) un Iveta Pole (Simona), kā arī Liepājas teātra aktrise Anita Kvāla un režisors Juris Poškus.

Aktieru un režisora izteikumi pirms filmas raisīja skatītāju zālē smieklus un pozitīvu atmosfēru. Andris Keišs izteicās, ka filmā ļoti labi var manīt kurzemnieku mentalitāti, bet režisors atzina, ka filmas norise varētu notikt tikpat labi arī Parīzē, Ņujorkā, Barselonā, jo tas ir stāsts par dzīvi.
Iespējams, dažas filmā izteiktās frāzes liepājnieku vidū folklorizēsies, piemēram, epizode, kurā Boga (Aigars Apinis) agrā sestdienas rītā klauvē pie Andža (Artuss Kaimiņš) mājas durvīm un pieprasa atdot parādu: „Atdod latu!”, “Še, ņem, pārējo atdošu pēc tam...”. Līdzīgi kā tas noticis ar izteicieniem no filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”.   

Filma jau paspējusi izpelnīties negatīvas atsauksmes par tajā izmantoto leksiku un biežo alkohola klātbūtni. „Mēs vairāk runājām par alkoholu, nevis to lietojām,” taisnojās režisors Juris Poškus.

Filmas varoņu tandēms viens otru papildina, grūti iedomāties, kas vēl tik labi varētu notēlot Simonu (Iveta Pole), kura ļoti gaida bildinājumu no Andža ( Artuss Kaimiņš), bet pēc tam pārdomā. Vecākā brāļa Gvido (Andris Keišs) pārrašanās mājās no jūras atklāj, cik notrulinājušies, iesūnojuši ir mājās palikušie ar savu dzīvošanu no rokas mutē.

Andris Keišs skaidro, ka viņa atveidotais varonis Gvido ieguvis pašapziņu, ieguvis plašāku redzesloku un saprot, ko nozīmē pašam pelnīt naudu. Intervijā portālam Artuss Kaimiņš pastāstīja, ka viņa varonis (Andža) ir četru reālu personu apvienojums „Mans mājas darbs bija dzīvot ar šiem puikām Kolkā kopā, savā veidā pat kļuvām draugi,” atklāj Artuss. „Filmā jūs neredzēsiet mani smaidām, jo lai taptu laba komēdija, aktierim ir jābūt nopietnam, savukārt spēlējot traģikomēdiju – jāsmejas,” teic aktieris. Pēc Artusa teiktā, filmas formāts izvēlēts melnbalts tāpēc, lai būtu akcentēti aktieri, nevis dabas skaistums (filma tapa vasarā).

Pēc filmas noskatīšanās Liepājas teātra aktrise Marita Lūriņa atzina, ka vispirms redzētais ir jāpārdomā, jāsagremo, taču atmosfēra zālē bijusi līdzīga kā braucot viesizrādēs pa Latviju. „Redzētais uz ekrāna ir vēl spilgtāks un koncentrētāk parādīts nekā redzam ikdienā,” par filmu saka Marita Lūriņa. „Tie ir smiekli caur asarām. Ikdienā mēs tomēr neaizdomājamies par to, kas notiek mums apkārt.” Aktrise atzīst, ka izlasījusi atsauksmes par filmu, bijusi gatava uz visu, arī, ka filma varētu  nepatikt, ka to nesapratīs vai sižets neaizraus.  Taču sagaidījusi pretējo.

Savukārt students Pēteris Riekstiņš, kas filmu skatījās jau otro reizi, atzina, ka liepājnieki uzņēmuši redzēto daudz atsaucīgāk nekā Rīgā. „Labi, ka šāda filma ir, un Kurzemē tai ir lielāka piekrišana,” uzskata puisis. Pēteris atzīst, ka, skatoties otrreiz, bijis vieglāk saprast, piemēram, epizodi, kāpēc Gvido (Andris Keišs) no rīta tukšā dūšā dzer šampanieti –  drosmei, lai doto pie savas simpātijas.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc filmas varoņiem ir tik stilīgas drēbes, režisors sacīja, ka arī reālajā dzīvē Kolkas iedzīvotāji ģērbjas stilīgāk, nekā rīdzinieki, jo apģērbu viņiem sūtot no ārzemēm.

Ejiet droši uz „Kolka Cool”, jo tā patiešām ir forša (cool)! Kārtīgi izsmejaties un caur nenopietnības prizmu padomājiet par lauku dzīves ikdienu un ļaudīm, kuri savas dienas vada tā – kaut kā.