Atzīmējot Eiropas krūts veselības dienu, piektdien, 14.oktobrī no pulksten 12 līdz 15 tirdzniecības nama "Kurzeme" vestibilā būs "Rozā lentītes veselības galds".

To rīko onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" Liepājas nodaļa.

Folkloras kopas "Atštaukas" iedrošināti ikviens varēs izmēģināt jaunas kombinācijas un garšu salikumus, ko piedāvās degustēt Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi, lai ēdienkarti veidotu bagātīgāku – pilnvērtīgs uzturs ir viens no svarīgiem soļiem vēža profilaksē. Klātienē varēs saņemt uztura speciālistu konsultācijas, īpašu recepšu piedāvājumu ir izstrādājušas tehnikuma pasniedzējas Dzintra Betlere un Inita Dižgalve.

Projektu "Rozā lentītes veselības galds" līdzfinansē Liepājas dome, atbalsta uzņēmums "Gemoss" un TN "Kurzeme". Sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu tiks arī sagatavoti un nosūtīti ieteikumi publiskās ēdināšanas iestādēm Liepājā, kā veselīgāk gatavot un kādus produktus būtu ieteicams iekļaut iestādes ikdienas piedāvājumā.

Pētījumi rāda, ka tieši veselīgs dzīvesveids ļauj par 30% samazināt risku saslimt ar vēzi! Tieši tikpat svarīgi ir ar kampaņām un pasākumiem aicināt sievietes aizdomāties par profilaksi, agrīnu diagnostiku, skrīninga programmām, kas vērstas uz visas sabiedrības veselību.

Pasākumā būs ne tikai veselīgi ēdieni, bet arī uztura speciālists, cilvēki varēs uzzināt arī par to, ko konkrēts produkts dod organismam un kā pareizāk būtu to lietot. Piemēram, burkānu sulā ir ļoti daudz tieši eļļā šķīstošo vitamīnu, kas nozīmē, ka sulai jāpievieno kāds piliens eļļas, lai organisms spētu uzņemt visas vērtīgas vielas.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" Liepājas nodaļa izveidota 2013. gadā. Ikmēneša tikšanās notiek otrajā otrdienā pulksten 17 Liepājas Sociālā dienesta mācību klasē.

Dažas salātu receptes

Ābolu un seleriju salāti ar valriekstiem un Parmas sieru (4porc)
200g āboli, sagriezti plānās šķēlītēs ( vai bumbieri)
100g seleriju kāti, šķēlītēs
100g fenhelis, sgriezts šķēlītēs
80g valrieksti (vai pekanrieksi, vai lazdu rieksti)
50g rīvēta parmas siera
Mērcei
40g majonēze
20g konjaks
20g kečups
50g jogurts bez piedevām
20g citrona sula
20g riekstu vai rapšu eļļa
Kajennas pipari, melnie pipari sāls
Dārzeņus sajauc , kārto porciju šķīvjos, mērces sastāvdaļas sajauc,   pārlej salātiem. Dekorē ar valriekstiem un sieru. Var sastāvu papildināt ar rukolas salātiem.

Divkrāsu kāpostu salāti (4 porc)
225g baltie kāposti
225g sarkanie kāposti
100g burkāni
100g āboli ( vai bumbieri)
Mērcei
40g majonēze
20g skābais krējums
5g  sausās sinepes
20g baltvīna etiķa
50g rozīņu ( kaltētas mellenes)
Cukurs, sāls, pipari
Kāpostus sagriež salmiņos, sarīvē burkānu, ābolu sagriež salmiņos. Mērcei visas sastāvdaļas sajauc, iecilā dārzeņos. Var pievienot sagrieztu kātu seleriju vai vistas grilētu krūtiņu, pārkaisīt ar riekstiem.

Rīvētu dārzeņu salāti lauku gaumē
100 g  seleriju kāti, sagriezti šķēlītēs
200g salmiņos sagriezti burkāni
200g salmiņos sagriezti cukini
100g salmiņos sagriezta paprika
Sakapāts baziliks
Mērcei
20g balzāmetiķis
20g citrona sula
5g medus
20 g vīnogu kauliņu vai rapšu eļļa
Sāls, pipari, baziliks dekorēšanai
Sagrieztos dārzeņus liek bļodā, mērces sastāvdaļas sajauc, pārlej salātiem, izmaisa. Liek uz šķīvjiem, pārkaisa baziliku. Mērcei var pievienot Dižonas sinepes, vai pārkaisīt kaltētām dzērveņu ogām, var pievienot apelsīna mīkstuma gabaliņus, vai kubiņos sagrieztu ābolu.

Sarkano kāpostu salāti ar jamsu un papriku (4porc)
200g sarkanā paprika
200g dzeltenā paprika
200g sarkanais kāposts
100g burkāna
200g jamss (vai nomizots gurķis, vai nektarīni , vai kolrābji vai baltais redīss)
Mērcei
50g olīveļļa
20g baltvīna etiķis
5g medus
20g koriandra lapiņas
Sāls, Kajennas pipari
Dārzeņus sagriež salmiņos, sajauc ar mērci. Liek uz šķīvjiem, dekorē ar koriandru.

Rīvētu dārzeņu salāti aziātu gaumē (4porc)
200g burkāni
250g baltais kāposts
250g sarkanais kāposts
Mērcei
20g sezama sēklas
10g brūnais cukurs
5 g rīvēts ingvers
10g sezama eļļa
5g sezama pasta
1 laima sula
1smalki sagriezts čili pipars
Burkānu nomizo, sagriež salmiņos, kāpostus sagriež salmiņos.Sastāvdaļas sajauc ar mērci, kārto salātus šķīvjos, pārkaisa zaļumiem.
Salātos abus kāpostus var aizstāt ar Ķīnas kāpostu, var pievienot Indijas riekstus, vai pievienot rīvētu bieti.

Brokoļu un ziedkāpostu salāti ar Rokfora mērci (4porc)
100g brokoļu rozetes
100g ziedkāpostu rozetes
75 g redīsi
50g krokainais cigoriņš
100g ķirštomātiņi
Mērcei
25g Rokforas siers
25g saldais krējums
25g jogurts bez piedevām
10g baltais balzametiķis
Sāls, pipari
Brokoļus un ziedkāpostus aptuveni 3 minūtes vāra verdošā sālsūdenī, tad noskalo ar aukstu ūdeni, nosusina. Redīsus un ķirštomātus sagriež uz četrām daļām. Mērcei sieru saspaida ar dakšiņu, pievieno citas sastāvdaļas. Salātus kārto uz šķīvja, pārslaka ar mēeci.

Ķirbju  un ābolu salāti (4 porc)
150g ķirbis
100g āboli
1/2 citrona sula
15g medus
30g rieksti
Ķirbi un ābolus sagriež salmiņos vai sarīvē, sajauc ar citronu sulu un medu.  Liek uz šķīvjiem, pārkaisa riekstus

Kolrābju salāti (4porc)
500g kolrābis
20g loki
50g jogurta vai eļļas-etiķa mērce
Kolrābi nomizo, sarīvē vai sagriež salmiņos, pievieno mērci, pārkaisa lociņus.

Paprikas-šampinjonu salāti (4porc)
300g paprika
100g konservēti šampinjoni
100g apelsīns vai ananāss
50g eļļas-etiķa mērce
Papriku griež salmiņos, šampinjonus šķēlītēs, apelsīnu fileju gabaliņos. Visus produktus sajauc ar mērci

Tomātu un paprikas salāti (4porc)
250g paprika
250g tomāti
20g sīpoli
50g majonēzes vai krējuma mērce
Tomātus un papriku sagriež gabaliņos, sīpolus kubiņos, sajauc ar mērci.
 
Gurķu un ābolu salāti (4porc)
300g  svaigs gurķis
100g āboli
30g rieksti  vai mandeļu skaidiņas
30g eļļas-etiķa mērce
Gurķi un ābolu sagriež salmiņos, sajauc, pārlej mērci un pārkaisa riekstus.

Paprikas un gurķu salāti (4porc)
200g paprika
200g svaigs gurķis
20g zaļumi
30g eļļas-etiķa mērce
Papriku un gurķi sagriež salmiņos, sajauc ar sakapātiem zaļumiem, pārlej mērci.

Seleriju un ābolu salāti (4porc)
300g selerijas sakne
100g āboli
50g olīveļļa
½ citrona sula, garšvielas
20g zaļumi
Seleriju izvāra, atdzesē, sagriež salmiņos, ābolu sagriež salmiņos, sajauc ar seleriju un kapātiem zaļumiem, pārlej ar eļļas- citronu sulas mērci.

Ziedkāpostu un apelsīnu salāti (4porc)
300g ziedkāposti
100g apelsīns vai ananāss
20g mandeļu skaidiņas vai saulespuķu sēkla
50g krējuma un citronu sulas mērce
Ziedkāpostus sadala rozetēs, apelsīna mīkstumu vai ananāsu sagriež gabaliņos. Pārlej ar mērci, pārkaisa mandeļu skaidiņām vai sēkliņām.

Ziedkāpostu un tomātu salāti (4porc)
200g ziedkāposti
200g tomāti
40g loki
40g eļļas- etiķa mērce
Ziedkāpostus sadala rozetēs, tomātu sagriež šķēlēs, pievieno sakapātus lokus, pārlej salātu mērci.

Burkānu un ābolu salāti (4porc)
250g burkāni
150g āboli
½ citrona sula
40g rieksti vai mandeļu skaidiņas
Burkānu sarīvē, ābolu sagriež salmiņos, sajauc, pārlej ar citrona sulu, pārkaisa riekstus.

Zviedru salāti (4porc)
100g salātu maisījums
100g apelsīns
100g tomāti
100g svaigs gurķis
50g āboli
50g zaļie zirnīši
40g mandeļu skaidiņas
20g valrieksti
50g eļļas-etiķa mērce
Dārzeņus un augļus sagriež gabaliņos vai šķēlītēs, sajauc, pārlej ar mērci, pārkaisa riekstus un mandeļu skaidiņas.

Paprikas salāti ar āboliem (4porc)
150g paprika
150g ābols
150g tomāts
50g jogurta vai eļļas -etiķa mērce
40g riekstu-sēklu maisījums
Tomātus, ābolus un papriku sagriež salmiņos, sajauc ar mērci, pārkaisa sēklu maisījumu.

Cukini un paprikas salāti (4porc)
350g cukini
50g sarkanais sīpols
200g paprika
50g eļļas etiķa mērce ar ķiploku un baziliku
Dārzeņus sagriež salmiņos, sajauc ar mērci.

Svaigu dārzeņu salāti ar peperoni (4porc)
100g gurķis
100g cukini
50g sīpoli
100g tomāti
40g peperoni
100g konservēta kukurūza
100g kātu selerijas
20g baziliks
100g jogurta mērce
Dārzeņus sagriež gabaliņos, sajauc, pārlej ar mērci.

Gurķu salāti ar olīvām(4porc)
300g gurķis
100g olīvas bez kauliņiem
100g jogurts bez piedevām
20g ķiploks
1/2citrona sulas
40g olīveļļa
20g pētersīļu zaļumi
Gurķi sagriež salmiņos, olīvas gredzenos. No jogurta, saspiesta ķiploka, olīveļļas citronu sulas un zaļumiem pagatavo mērci, pārlej salātiem.

Biešu un ābolu salāti (4porc)
200g bietes
200g āboli
20g dilles
100g skābā krējuma vai majonēzes mērce
Nevārītas bietes sagriež salmiņos, ābolu sagriež salmiņos, sajauc ar mērci, pārkaisa zaļumus.

Biešu un seleriju salāti (4porc)
200 vārītas bietes
100g seleriju sakne
100g āboli
20g dilles
100g majonēzes mērces
Sastāvdaļas sagriež salmiņos, sajauc ar mērci un pārkaisa zaļumus.