Pēc divām nedēļām, piektdien, 15.decembrī, koncertzāli "Lielais dzintars" stundu un divdesmit minūtes garā koncertā pieskandinās augstas klases sitaminstrumentālisti, izpildot... "Karmenas" un citu populāru operu ārijas.


Taču, kas īsti sagaida klausītājus un kā radās ideja par šādu neparastu koncertu, portālam irliepaja.lv stāsta viens no koncerta dalībniekiem, Nacionālās operas un baleta orķestra un nu jau desmit gadus arī Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālists Edgars Vaivods.


Ko tad publika 15.decembrī redzēs uz "Lielā dzintara" skatuves?
Pilnu skatuvi ar sitaminstrumentiem. Esam seši mūziķi, bet instrumentu būs ļoti daudz! Ja kādam ir interese, šī būs lieliska iespēja atnākt paskatīties, cik daudz un dažādi var būt sitaminstrumenti. Būs viss, ko var iedomāties – sākot no mazākajiem grabuļiem un klabuļiem, beidzot ar lielajiem orķestra zvaniem, timpāniem, marimbām, bungu komplektiem. Būs liela krāsu un tembru dažādība! Jā, un atklāšu mazu noslēpumu – vienā no skaņdarbiem publikai būs iespēja piedalīties.


Kāpēc "Opercussion"?
Tā ir vārdu spēle – angliski sitaminstrumenti ir percussion, un, pieliekot priekšā "o", iznāk kaut kas starp operu un sitaminstrumentiem.


Kā un kam radās ideja par šādu neparastu koncertu?
Tā ir operas un arī "Sinfoniettas Rīga" sitaminstrumentu grupas koncertmeistara Ivo Krūskopa ideja un projekts, kuru viņš bija lolojis daudzus gadus. Ivo jau sen bija vēlējies izveidot koncertprogrammu tieši sitaminstrumentālistiem, kurā varētu spēlēt speciāli aranžētu opermūziku. Viņš pats arī šīs aranžijas ir veidojis.


Sitaminstrumenti, manuprāt, vismazāk asociējas operu.
Tur jau ir tā eksotika! Varbūt skanēs mazliet citādi, nekā ausij pierasts, bet tāpēc jau tās ir aranžijas – gan Ivo kā aranžista, gan mūsu kā izpildītāju.


Kas ir pārējie mūziķi, ko redzēsim un dzirdēsim koncertā?
Vadmotīvs visam ir opera, un mēs visi, kas piedalāmies koncertā, brīdī, kad sākās šis projekts, bijām saistīti ar Operas un baleta teātra orķestri. Mūsu garīgais un emocionālais līderis, kā jau teicu, ir Ivo Krūskops. Piedalās arī viņa brālis Uģis Krūskops, kurš no Operas un aktīvās koncertdzīves šobrīd ir pagājis malā, taču šajā projektā piedalās. Tāpat kā Ivars Kalniņš, kurš arī ir aizgājis izdienas pensijā, un tad vēl mani Operas kolēģi Ernests Mediņš un Elvijs Endelis.


Tikai kungi un nevienas dāmas?
Latvijā nav daudz sitaminstrumentālistu – sieviešu. Tajā brīdī, kad veidojām šo sastāvu, Operā nebija nevienas. Tagad gan ir. Bet viena dāma koncertā būs – Liene Jakovļeva, kura ir brīnišķīga koncertu vadītāja, ar kuru vienmēr prieks sadarboties.


Vai reizē seši sitaminstrumentālisti bieži redzami uz skatuves?
Reti. Latvijā ir ļoti aktīvs kvartets "Perpetuum Ritmico", kurā spēlē arī Ernests un Elvijs no mūsu sastāva. Viņi ir četri, bet seši, tas bieži nenotiek.


Kā izvēlējāties izpildāmos skaņdarbus?
Tā bija Ivo izvēle. Protams, ir lietas, ko var pārlikt, un ir, ko pārlikt ir grūtāk. Taču pamatā mūsu repertuāru veido tā sauktais operas "zelta fonds" – spilgtākās melodijas no Bizē "Karmenas", Verdi "Trubadūra", "Traviatas un Nabuko", Pučīni "Turandotas" un "Bohēmas", Rosīni "Vilhelma Tella", Mocarta "Figaro kāzām", Čaikovska "Jevgeņija Oņegina", Vāgnera "Tanheizera", Ofenbaha "Hofmaņa stāstiem", Maskanji "Zemnieka goda", tāpat arī no latviešu komponistu operām – Arvīda Žilinska "Zelta zirga" un Zigmara Liepiņa "Parīzes Dievmātes katedrāles".


Pašiem patīk spēlēt šo koncertu?
Jā, mēs šo programmu divas reizes, un pirmā bija jau 2018.gadā, esam atskaņojuši Operas Jaunajā zālē, ir spēlēts Jūrmalā, Siguldā, Gulbenē. Arī Liepājā koncerts bija ieplānots jau sen, sarunas par to bija noslēgušās 2020.gada februārī, bet – sākās pandēmija, un visu nācās atcelt.


Esam diezgan liels ansamblis – seši aizņemti mūziķi, un atrast visiem pieņemamu laiku mēģinājumiem nav viegli, bet, kad sākām gatavoties "Opercussion", tā kļuva par mūsu prioritāti, un viss pārējais pagāja maliņā. Domāju, ka tas būs labs piedzīvojums mums visiem, jo "Lielā dzintara" akustikā vēl neesam spēlējuši.


Kā jūs raksturotu "Opercussion" programmas kopējo noskaņu?
Tas nav nekas pretenciozs, nav augsta un sarežģīta māksla. Tas vienkārši ir piektdienas vakars un iespēja cilvēkiem atnākt labi pavadīt laiku, klausoties skaistu mūziku. Mūsu mērķis ir, lai cilvēki izietu no zāles pacilāti, ar smaidu sejā.