Mākslas salonā "Ludviķis", Ludviķa ielā 3/5, kopš piektdienas, 23. septembra, un turpmākos divus mēnešus ir iespēja apskatīt Liepājas 27. starptautiskā gleznotāju plenēra "Pilsēta un jūra" darbus.


Ieejot salona nelielajā izstāžu telpā pārņem gaiša un pacilājoša noskaņa –


no mākslinieku darbiem burtiski staro aizvadīto silto vasaras dienu elpa,

Liepājas un Jūrmalciema dabas ainavas, osta, kuģi – ar vārdu sakot, pilsēta un jūra, kādas tās bija šāsvasaras Jūras svētku nedēļā.


Plenēra un izstādes rīkotājs Aivars Kleins stāsta, ka šoreiz plenērs, atbilstoši finansējumam, bijis "samazinātā formātā" – jau otro gadu Kultūras pārvalde plenēru vairs neatbalsta, un kā vienīgais sponsors palikusi Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, pateicoties kurai plenērs tomēr vēl pastāv un, iespējams, pēc trim gadiem pat sagaidīs savu 30. gadskārtu.


Izstādē skatāmi astoņu mākslinieku darbi. Tie ir vietējie Liepājas mākslinieki jeb "vecā gvarde", kā saka Aivars Kleins, – Vilnis Bulavs, Jānis Judins, Veronika Skvorcova, Maruta Eistere, Ginta Stavrovska, arī pats plenēra rīkotājs un salona "Ludviķis" īpašnieks, kā arī rīdzinieks Einārs Kvilis un Dalija Skridalaite, māksliniece no Lietuvas, kas arī "samazinātā formāta" plenēram nodrošina starptautisku statusu.


Par plenēra ideju Aivars Kleins saka – "sava veida iemūžināšana":


"Tēma "Pilsēta un jūra" un arī vismīļākā vieta māksliniekiem ir nemainīga – "Kursas" lunka (zvejas osta – S.P.), kur vēl redzami zvejnieku kuģīši. Diemžēl tas viss iet mazumā –


Jūrmalciemā, kas vairāk nekā divdesmit gadus bija viena no plenēristu iemīļotākajām vietām, kur mākslinieki rikšiem skrēja uz molu, kuģu vairs nav.

Arī "Kursas" lunkā ļoti maz palikuši – tagad ir baltie plastmasas kuģīši, un vairs nav, kur ieskrieties. Līdz ar to plenērs ir tāda sava veida iemūžināšana tam, kas nu vēl ir atlicis."


Izstādē ir divas gleznas – paša Aivara Kleina, kurā viņš pirmo reizi savā darbā iegleznojis koncertzāles "Lielais dzintars" siluetu, un Viļņa Bulava skats uz Tirdzniecības kanālu – kurus var uzskatīt par sava veida dueli, jo abi mākslinieki gleznojot atradušies viens otram pretī, tikai katrs savā kanāla pusē.


Taču izstādes darbi savā starpā "nestrīdas" un neviens no tiem nelec ārā no konteksta, jo plenēristi pārstāv klasisko, reālistisko glezniecības stilu. Tieši tāpēc, vairāk nekā divdesmit gadus rīkojot plenērus, centies uzturēt dzīvu šo tradīciju, atzīst Aivars Kleins.