Guntas Šnipkes bilžu grāmata "Ineses māja" ar Annas Vaivares ilustrācijām, ko klajā laidusi izdevniecība "Liels un mazs",  adresēta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem.


Grāmatas autore Gunta Šnipke portālam irliepja.lv pastāstīja, ka sākotnēji pēc dzejnieces un redaktores Ineses Zanderes ierosmes – "Uzraksti kaut ko par arhitektūru!" – tapis visnotaļ garš dzejolis vienai no dzejas gadagrāmatām bērniem "Garā pupa". Tikai pēc tam, kad "Garā pupa" ar Guntas Šnipkes dzejoli tajā bijusi jau nodrukāta, tai pašai rakstīšanas rosinātājai Inesei Zanderei radusies iecere, ka dzejolis ir arī atsevišķas grāmatas vērts. Izdevniecība pati sameklējusi lielisko zīmētāju un arhitekti Annu Vaivari, un rezultāts nu ir redzams un iegādājams. Un, protams, grāmatas


nosaukumam ir tieša saistība ar Inesi Zanderi, tāpat kā dzejoļa rindām: "Inese domā, ka mājas no gaisa taisni uz papīra krīt".

Jautāta, kāda vecuma bērniem grāmata paredzēta, Gunta Šnipke atzīst, ka rakstot par to nav domājusi, taču saņēmusi pozitīvas atsauksmes no vecākiem, kam ir visdažādākā vecuma bērni, un autore pati domā, ka arī dažam pieaugušajam tā varētu patikt.

Izdevniecības anotācijā teikts, ka "šajā "projektā" satiekas divas arhitektes, kas vienlaikus aktīvi darbojas citā radošā sfērā: ilggadīgā Liepājas arhitekte un dzejniece Gunta Šnipke un arhitekte un grāmatu ilustratore Anna Vaivare. Jautrajā bilžu grāmatā, kurā ir ļoti daudz, ko pētīt, viņas stāsta par māju, kuras projektu arhitektei palūdz dzejoļa varone Inese.


Gan Inesei, gan, iespējams, daudziem lasītājiem ir priekšstats, ka arhitekts tāpat vien piesēžas pie galda un "uzzīmē mājiņu", kādai tai būtu jāizskatās – un celtnieki var ķerties pie būvēšanas.


Taču dzejolī un ilustrācijās mēs uzzinām, ka nekas nav tik vienkārši!

Arhitektam jāzina milzīgi daudz konkrētu detaļu par cilvēkiem un dzīvniekiem, kas šajā mājā dzīvos un viesosies, par viņu vajadzībām un paradumiem. Pamazām iepazīstot Ineses ģimeni, draugus, radus un mājdzīvniekus, noskaidrojas, ka tāda māja, kurā viņi visi kopā, ieskaitot pulciņu kazu, varētu justies labi, aizņemtu veselu pilsētas kvartālu!

Guntas Šnipkes dzejolis asprātīgā un vieglā formā runā par ļoti nopietnu tēmu – par sarežģīto arhitekta darbu un māju kā komplicētu cilvēka dzīves paradumu, vērtību un sociālo attiecību kopumu, kas arhitektam jāpārvērš reālā ēkā. Šai bilžu grāmatai, kurai nav neviena saturiska analoga līdzšinējā latviešu bilžu grāmatu piedāvājumā, ir arī izglītojoša nozīme.  

Annas Vaivares atjautīgā iztēle, kuru balsta arī viņas pašas pieredze arhitekta praksē, piešķir spilgtus vaibstus gan Ineses mājas iecerētajiem iemītniekiem, gan arhitektes meklējumiem un skicēm".

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.