Aizvadītās nedēļas nogalē galerijā "Romas dārzs" ar bezmaksas lekciju un meistarklasi tiem, kuri iepriekš bija pieteikuši dalību, viesojās māksliniece-dizainere Ināra Liepa, kuras populārā personālizstāde "Laika spēles" joprojām (līdz 14. augustam) skatāma galerijas telpās.


Galerijas "Romas dārzs" vadītāja Ieva Anna Avotiņa: "Apmeklētājiem bija iespēja noklausīties izsmeļošu, aizraujošu lekciju, kuras saturs stīgojas gadsimtiem senā pagātnē, sākot ar rituālu lellēm un turpinoties ar skulptūrām. Savukārt lekcijai sekojošajā meistarklasē māksliniece ļāva ikvienam pašam atvērt sevi individuālai fantāzijai.


Ināras Liepas lekcija. Foto: irliepaja.lv.


Domāju, ka pasākums izdevās – bija interese gan par lekciju, gan meistarklasi. Uz meistarklasi dalībnieku skaits bija limitēts, bet lekcijā varēja piedalīties ikviens, sākot no astoņu gadu vecuma. Interesi izrādīja gan bērni, tostarp arī viens zēns – Bērnu mākslas skolas audzēkņi, Mairas Markuševskas mazie vasaras nometnes dalībnieki, kā arī pieaugušie. Māksliniece ikvienam bija sagatavojusi materiālus, un soli pa solim mācīja, kā veidot 3D lelli ar tā saukto šūnu bumbu. Šo leļļu izgatavošanas māksla ir Ināras Liepas pašas autortehnika, kuras pamatā ir 19. gadsimta papīra lelles replika. Ikviens meistarklases dalībnieks varēja fantazēt par to, kas būs viņa lelle, – vai flamenko dejotāja vai cirka māksliniece, vai pārdevēja puķu veikalā."


Foto: Ieva Anna Avotiņa.


Viena no lekcijas un meistarklases apmeklētājām bija māksliniece un fotogrāfe Irina Tīre.

"Ar Ināru Liepu esam sen pazīstamas, vēl kopš festivāla "Bildes" laikiem, kurā abas piedalījāmies. Pēc tam tikāmies arī Kuldīgā, sērkociņu etiķešu izstādē, kuru rīkoja māksliniece, – viņa mantoju milzīgu, ārkārtīgi interesantu sērkociņu etiķešu kolekciju, kurā bija etiķetes no visu trīs Latvijas sērkociņu fabriku produkcijas. Mani Ināra Liepa uzaicināja piedalīties, jo esmu zīmējusi etiķetes Liepājas sērkociņu fabrikas "Baltija" sērkociņu kastītēm," pastāstīja Irina Tīre.


Foto: Ieva Anna Avotiņa.


"Par lekciju un meistarklasi esmu sajūsmā, sevišķi par iespēju pašai pamēģināt izgatavot lelli. Bet sajūsmināta esmu ne tikai par meistarklasi, arī par pašu Ināras izstādi "Laika spēles". Savukārt mani ciemiņi, ko esmu vedusi uz galeriju ir pārsteigti un sajūsmināti par tik grandiozu Liepājas mākslinieku darbu kopskatu, kāda nav nekur citur," teic Irina Tīre.


Foto: Ieva Anna Avotiņa.


"Papīra lellēm ir būtiska nozīme plašajā leļļu pasaulē. Ar tām sāka spēlēties 17. gadsimtā, un laika gaitā tās kļuva par iemīļotu rotaļu elementu. Sākotnēji tās izmantoja kā modes dāmām zīmētus apģērba paraugus jaunākām modes tendencēm Eiropā, bet simts gadus vēlāk sāka izgatavot plašu piedāvājumu bērniem – uz kartona drukātas lelles, kuras papildināja papīra loksnes ar zīmētu leļļu garderobes detaļu klāstu. Ar tām patika spēlēties gan bērniem, gan šajā nodarbē labprāt iesaistījās arī auklītes un mammas, palīdzot izgriezt un sakomplektēt tērpus.


Foto: Ieva Anna Avotiņa.


Mūsdienās joprojām papīra lelles ir trends, un meistarklasē apgūtās prasmes palīdzēs atraisīt fantāziju un izveidot dekoratīvu dizaina elementu telpas interjeram," teic Ināra Liepa, sakot sirsnīgu paldies par tikšanos, par radošo darbu un tā lielisko rezultātu.