Rakstnieks Ēriks Kūlis kopā ar izdevniecību "Jumava" sagādājis pārsteigumu bērniem, laižot klajā grāmatiņu "Vēliesjustieskā". Tiesa, izvēloties grāmatu, jābūt uzmanīgam, jo apakš jeb virsvirsraksts vēsta, ka tā ir "pasaka gandrīz vai pieaugušiem bērniem". Droši vien tāpēc, ka jau pirmajās lappusēs lasītājs iepazīst tādus vārdus, kā "racionāls", "inkognito", "organizācija", "abreviatūra", "profanācija" un tamlīdzīgi. Taču vienlaikus top skaidrs, ka jaunās grāmatas varoņi ir rakstnieka iecienītie rūķi. Lasītājs sastapsies ar Niķi, Ciķi, Riķi, Stiķi, Nikniķi un daudziem citiem, ar kuriem grāmatā sastopas rūķi. Diemžēl arī ar tādiem tipiem kā Visvaris Viszinis, kurš uz jautājumu:


"Un ko par to saka jūsu sirdsapziņa?", atbild: "Tā saka, ka tas ir kārtējais izdevīgais darījums"...

"Kad būsiet izlasījuši šo pasaku grāmatiņu, piekritīsiet, ka nav tādas vietas uz kartes kā Vēliesjustieskā sala. Bet tas neizslēdz iespēju katram no mums savā laikā vēlēties justies gan kā māksliniekam, koraļļu pētniekam vai valsts prezidentam un varbūt pat rekordistam tik nekomfortablā sporta veidā kā elpas aizturēšanā. Pieļauju, ka neviens negribētu kļūt par Nejaušo pilsoni, kura nolūki tā arī nekļūst zināmi līdz pēdējai lappusei," tā intrigai grāmatas anotācijā raksta pats Ēriks Kūlis.


Ar skaistām grafikas ilustrācijām pasaku papildinājusi māksliniece Raimonda Strode, grāmatas vāku veidojis Tonijs Strode.


Rakstnieks Ēriks Kūlis šogad 12. novembrī atzīmēs apaļu jubileju – 80, ko sagaida ar vairākiem jauniem darbiem, un "Vēliesjustieskā" ir tikai viens no tiem.


"Izdevniecībā "Zvaigzne ABC" klajā nāks garstāsts "Uguns pēda", kura varoņi ir ugunsdzēsēji, bet apgāds "Jumava" sola novembrī izdot manu "Rakstu"1. sējumu," portālam irliepaja.lv pastāsta autors.


Vāks grāmatai jau esot gatavs, šobrīd rakstnieks vāc kopā bildes, kas būs apkopotas sējuma atvērumā. Pavisam apgāds plāno izdot piecus "Rakstu" sējumus.


Nupat pabeigti arī piecpadsmit īsie stāsti, ko rakstnieks grasās sūtīt izdevniecībai. Taču Ēriks Kūlis turpina strādāt – katru dienu divarpus stundas no rīta, tad neliela pastaiga, un pēc tam pēcpusdienā atkal divarpus stundas pie datora.